PROPUNERE. Bisericile, redeschise după 15 mai. Cum se vor desfășura slujbele
Împărtășiri cu lingurițe și pahare de unică folosință, binecuvântări de la cel puțin un metru distanță și fără atingerea și puparea obiectelor considerate sacre, așa arată o parte din regulile pe care credincioșii și preoții vor trebui să le respecte odată cu redeschiderea lăcașelor de cult. Nu sunt singurele prevederi, la intrarea în biserică se va face un „triaj observațional”, iar dezinfectarea va deveni o practică frecventă și în biserici.
Autoritățile au publicat o serie de măsuri care vor trebui respectate la nivelul lăcașelor de cult, odată cu redeschiderea bisericilor. Regulile publicate sugerează faptul că pe 15 mai, autoritățile ar putea da undă verde liturghiilor cu credincioși, după ce ele au fost interzise pe durata stării de urgență.
Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2, se arată în document, care spune și că persoanele care intră în biserică vor fi obligate să poarte masca, dar în așa fel încât să le acopere și gura și nasul.
„Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană; Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul”.
Intrarea și ieșirea din biserică se va face cu dezinfectarea mânilor cu soluție pe bază de alcool, care va fi pusă la dispoziție de lăcașul de cult. În plus, fără a se preciza cine va fi responsabil, documentul vorbește și de efectuarea unui traij observațional la intrarea în biserică.
„Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult; La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș”, se arată în document.
Pandemia schimbă și ritualul
Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea, spun specialiștii, care mai prevăd și faptul că binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m.
În ceea ce privește împărtășania, ritualul care a suscitat cele mai mari dezbateri în rândul opiniei publice odată cu pandemia de coronavirus, documentul spune că „se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”.
Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele, se mai arată în document, iar slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane
Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.
Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secțiunea Comunicate. Documentul este lansat în dezbatere publică și toate observațiile și propunerile pot fi transmise la adresa de mail [email protected]