Proiectul care a salvat vieți!
Proiectul, care a însemnat un adevărat pionierat nu doar în județul Satu Mare, ci și la nivel național în domeniul sănătății, ducând practic aparatura de examinare la pacient cu un mamograf mobil, a ajuns la final. Este important de subliniat faptul că toate examinările au fost gratuite!
Partenerul principal al proicetului „Dezvoltarea și testarea programelor eficiente de screening și prevenție ROHU-450” a fost Centrul de Asistență Medicală din Județul Csongrád – Csanád Hódmezővásárhely-Makó din Ungaria, iar solicitantul sătmărean a fost Asociația Surorile de Caritate „Sfântul Vincențiu” din Satu Mare, sub auspiciile Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de 13 milioane de euro, din care 2,8 milioane de euro au revenit Asociației Surorilor de Caritate din Satu Mare. Banii au fost folosiți pentru a extinde spitalul din Hódmezővásárhely cu două etaje și pentru a dota spitalul din Mako cu echipamente moderne de diagnosticare, în timp ce în Satu Mare accentul a fost pus pe depistarea precoce a bolilor oncologice și cardiovasculare, sau, în termeni tehnici, pe screening.
„Ar fi important să acordăm mai multă atenție prevenției în sistemul de sănătate publică din România, deoarece depistarea precoce a bolilor nu este benefică doar pentru pacient, ci și pentru vistieria statului”, a declarat Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu Mare, în cadrul conferinței de închidere a evenimentului desfășurat la Centrul Spiritual.
Aproape 20 de medici de familie și mai mulți specialiști implicați în proiect au făcut exact acest lucru, examinând peste 3.000 de persoane, în special cancerul de sân, de prostată, colorectal, de piele și bolile cardiovasculare. O particularitate a screening-urilor a fost că probele au fost prelevate în localitatea în care oamenii trăiesc! În acest scop, a fost achiziționat și un mamograf mobil montat pe un camion.
„Scopul nostru a fost să ajungem în comunitățile dezavantajate din punct de vedere social, chiar și în așezările izolate geografic, pentru a oferi tuturor posibilitatea de a avea acces la asistență medicală”, a explicat managerul de proiect, Dr. László Láng.
Screeningurile și camionul echipat cu mamograf au ajuns în cele din urmă în peste 20 de comune și au examinat peste 3.000 de persoane. Rezultatele au fost interpretate de specialiști de la Centrul Medical Hám János. Prelucrarea exactă este încă în curs de desfășurare, dar se poate spune deja că proiectul a salvat viețile multor persoane: fie că a fost vorba de depistarea precoce a cancerului de sân sau de colon!
Celălalt pilon al proiectului a fost diagnostizarea copiilor născuți prematur, realizată de specialiști de la Centrul Fericitul Scheffler János. Prematuri sunt toți copiii născuți înainte de a 36-a săptămână de sarcină, ceea ce poate duce la diverse tulburări de dezvoltare. Cu cât acestea pot fi identificate mai devreme, cu atât recuperarea poate fi mai reușită. Grație proiectului, specialiștii Centrului au efectuat 242 de teste pe 109 copii.
„Dorim să construim o comunitate puternică, o societate sănătoasă, de aceea doresc să vă mulțumesc pentru implementarea acestui proiect”, a declarat Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare, în cadrul conferinței de închidere.
Susținerea financiară a fost asigurată de Uniunea Europeană, cea profesională de către medicii de familie și specialiștii de la Centrul Medical Hám János, iar cea morală de către Episcopia Romano-Catolică din Satu Mare și de către Asociația Surorile de Caritate „Sfântul Vincențiu” din Satu Mare. După cum au subliniat Csaba Ilyés, vicar general al diecezei, și sora Rita, superioară provincială a Ordinului din Transilvania, ei nu au făcut decât ceea ce spune carisma Congregației: să-i ajute pe cei aflați în nevoie!