Proiectul autostrăzii Nordului, spre Satu Mare, depus la Senat
Proiectul pentru autostrada Nordului a fost depus oficial la Senat, ca primă cameră sesizată. Parlamentarii încearcă astfel să oblige guvernele să realizeze legătura dintre Moldova, Ardeal și Ungaria.
Proiectul pentru autostrada Nordului a fost depus la Senat, iar parlamentarii așteaptă avizele din partea Consiliului Economic, Consiliului Legislativ, dar și din partea Guvernului. Camera Superioară este în acest caz prima sesizată, iar inițiatorii, politicieni de la mai multe partide, speră ca astfel să oblige executivele să pună în aplicare proiectul.
„Inițiativa propune ca, prin lege, să se aprobe executarea obiectivului de investiții Autostrada Nordului, pe ruta: Vama Petea – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava,” se arată în proiect.
Parlamentarii mai spun că au optat pentru adoptarea unei legi în ceea ce privește autostrada Nordului pentru că restul proiectelor care ar urma să lege nordul țării de occident trenează, chiar și drumul expres Someș este propus pentru realizare doar după 2028.
Parlamentarii apreciază faptul că autostrada este necesară pentru dezvoltarea economică a zonelor, pentru asigurarea migrației forței de muncă și pentru transportul de marfă. Autostrada va determina creșterea turismului și va asigura mobilitate crescută pentru elevi și studenți.
Inițiatorii mai subliniază și faptul că existența autostrăzii va duce la reducerea numărului de accidente mortale, dar și faptul că până acum unele dintre județe au stagnat economic din cauza lipsei de infrastructură rutieră.
În ceea ce privește realizarea obiectivului investițional, responsabil este Ministerul Transporturilor, iar finanțarea ar urma să vină din fonduri de la bugetul de stat, fonduri europene sau credite externe.
Dacă legea este adoptată în forma sa actuală, autostrada ar trebui construită în următorii patru ani de zile, se mai arată în proiect.
Autostrada Nordului, parcurs similar cu cel al Autostrăzii Unirii
Legea pentru autostrada Nordului urmează un traseu similar cu cel al Autostrăzii Unirii. O lege în acest sens a fost depusă tot în Parlament și a fost promulgată de Klaus Iohannis. Și pentru Autostrada Unirii, la fel ca și pentru autostrada Nordului, inițiativa civică a fost preluată de politicieni. Ideea unei legi pentru realizarea unui obiectiv investițional este de a obliga Executivele să le pună în practică.
Ar fi o mare realizare pentru Bucovina;Doamne ajuta!
View CommentO IDEE PROASTA SAU CEL PUTIN INSUFICIENTA! DE CE DOAR PANA LA SUCEAVA SI NU PANA LA BOTOSANI, CARE ESTE UN ORAS MAI MARE SI MAI DEZAVANTAJAT DECAT SUCEAVA? DE CE NU PANA LA GRANITA CU R. MOLDOVA?
View Comment