Proiecte de zeci de milioane de euro. Careiul, dat ca exemplu la nivel național
Municipiul Carei a primit o mențiune specială odată cu topul celor mai performante administrații din țară realizat de cei de la UrbanizeHub. Printre principalele criterii luate în calcul au fost cele legate de atragerea fondurilor europene, iar potrivit realizatorilor topului, Careiul se bucură de o echipă „super-eficientă”.
Top realizat de către specialiștii de la UrbanizeHub, și care scoate în evidență performanța administrațiilor locale, s-a bazat în principal pe capacitatea administrațiilor locale de a mobiliza fonduri europene. Alte criterii luate în calcul au fost PIB-ul pe cap de locuitor, rezultatele școlare la examenele naționale, numărul angajaților din primării raportat la populație, cheltuielile de capital, dar și ponderea veniturilor din taxe locale în totalul veniturilor.
Astfel, topul este condus de Cluj-Napoca, Oradea și Reșița. Iar județul Cluj are în top zece trei municipii, cu Turda pe locul cinci și Dej pe locul 10.
Careiul, mențiune specială
Realizatorii top-ului au și o secțiune dedicată mențiunilor speciale, pe care figurează două municipii și un oraș. Este vorba despre Carei, Cugir și Baia Mare.
În ceea ce privește Careiul, realizatorii topul menționează că, cu toate că este o localitate mică, ea apare mereu menționată atunci când se vorbește despre eficiență în atragerea de fonduri europene.
„Este un oraș mic cu o echipă super-eficientă pe fonduri europene. De ani buni ei rad tot ce prind și au acum un portofoliu de 34 milioane Euro. Sunt mai puțini titrați în presa națională, dar pentru cunoscători ei sunt un nume ce apare mereu când se vorbește pe eficiența utilizării fondurilor europene”, menționează realizatorii topului.
Potrivit unui interviu acordat Opinie de Carei, administratorul public al municipiului Carei, Beko Tamas, a precizat că în primele șase luni ale acestui an, al doilea municipiu al județului a atras 3,6 milioane euro prin intermediul proiectelor finanțate din fonduri europene sau din bugetul de stat.
”Din totalul veniturilor bugetului local, la capitolul venituri din secțiunea de dezvoltare, 45,50% din fonduri provin din fonduri ale Uniunii Europene, respectiv bugetul de stat. La capitolul cheltuieli efectuate, 45,19% au fost alocați pentru investiții. Cu alte cuvinte, din fiecare 100 de lei cheltuiți, 54 de lei s-au dus pe investiții”, a declarat Beko Tamas.
Nimeni nu a intrat în cartiere să vadă în ”micul orășel austriac” mizeria și bălăriile de lângă punctele de colectare a gunoiului menajer și ”căutătorii de comori” din aceste puncte de colectare. Nu mai vorbim de faptul că nimeni din cadrul administrației locale nu este interesat de modul de colectare a deșeurilor reciclabile? În afară de pet – uri nu se mai reciclează decât foarte puțin.
View Comment