Profit pe seama fricii. Distribuitori din Satu Mare, acuzați de comercianți
Mai mulți comercianți din municipiul Satu Mare au apelat la PresaSM după ce distribuitorii din Satu Mare au înțeles să încerce să facă profit pe spatele sătmărenilor. Unele firme au precizat că nu se mai respectă prevederile contractuale cu privire la achitarea mărfurilor, iar distribuitorii vor banii pe loc. Asta în timp ce micile magazine s-au văzut nevoite să crească prețurile, pentru că distribuitorii le-au crescut la rândul lor, chiar dacă este vorba de marfă aflată deja pe stoc.
Un comerciant a precizat că, deși nu are restanțe, în această dimineață s-a trezit că distribuitorul nu mai vrea să respecte plata la 3 săptămâni, și a cerut ca marfa să fie achitată pe loc. Comerciantul se declară revoltat, mai ales în contextul actual, când autoritățile au făcut repetate apeluri la respectarea legii și a regulilor pentru a evita crearea de panică și presiunea suplimentară pusă pe economie.
Spirtul, dezinfectanții și produsele alimentare primare, principalele „victime” ale creșterilor de prețuri
Și nu este vorba doar despre unul dintre distribuitori. Alții au reacționat la fel și, cum cerea pe piață a crescut, profită de frica sătmărenilor și încep să vândă produsele tot mai scump.
“Prețul la spirt a crescut de la cinci la zece lei, fără explicații”, a spus unul dintre comercianți.
Spirtul, mănușile, dezinfectanții, până și clorul au fost scumpite, la fel se întâmplă și cu produsele alimentare.
“Totuși mă întreb unde sunt autoritățile în toată treaba asta. Vorbesc multe, dar nu se gândesc deloc la oameni, care trebuie să trăiască și că nu poți să-ți bați joc de ei scumpind produse pe care oricum le aveai pe stoc. Cum să mă uit în ochii clienților și să le spun că trebuie să-mi dea cu trei lei în plus că așa are chef distribuitorul. Își bat joc și de noi și de clienții noștri „ a precizat un alt patron al unei unități comerciale mici.
Un alt comerciant confirmă cele relatate de ceilalți doi patroni. Prețurile sunt mai mari, mai ales la produsele alimentare și cele căutate odată cu pandemia de coronavirus.
“Da, au scumpit ce se putea, cu mai mult sau mai puțin, care cum. Ca comerciant ți-e groază să te gândești cum poți să mai pui adaos comercial, că și tu trebuie să dai salarii și să te gândești la tot ce mai de plătit”, a precizat acesta pentru PresaSM.
Oficiali ai instituțiilor sătmărene au precizat că este vorba despre economie de piață, iar autoritățile nu vin în stabilirea prețurilor.
Tot mai mulți sătmăreni s-au plâns de situația în care s-a ajuns, mai ales atunci când vorbim de soluții dezinfectante. Câțiva mililitri de gel antibacterial costă 20 de lei, iar majoritatea produselor chimice utilizate pentru igienizarea spațiilor de locuit și-au mărit prețurile.
Președintele Iohannis a anunțat astăzi, că dacă se impune, s-ar putea ajunge la o plafonare a prețurilor. Dar nu a oferit un orizont de așteptare și nici nu a făcut mai multe precizări în legătură cu difertele aspecte sesizate inclusiv de presa centrală.
Nu numai alea Uleiul-6lei ,faina 2kg-8lei etc.Vai de oameni aia care au o pensie de nimic.
View Comment