IRES: Profilul votanților. Cine sunt cei care i-au votat pe Iohannis, Dăncilă și Barna
Profilul votanților a fost publicat de compania IRES. Potrivit datelor, cei care l-au votat pe Iohannis l-au ales pentru că i-au apreciat calitățile, asta în timp ce Viorica Dăncilă s-a bucurat mai mult de notorietatea partidului care o susține. Asta în timp ce Barna a fost preferat în special de tineri, adică tocmai marii absenți ai alegerilor de duminică.
Odată cu publicarea exit poll-ului, compania IRES a dat publicității și profilul votanților. Criteriile socio-demografice și de aspectele legate de comportamentul electoral vizează primii trei candidați: Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis și Dan Barna.
Profilul votanților: Cine sunt cei care i-au votat pe principalii trei candidați
Datele publicate de cei de la IRES confirmă împărțirea clasică între votanții de dreapta din zonale urbane și cei de stânga, mai mult din zonele rurale. La fel se întâmplă și în ceea ce privește distribuția pe categorii de vârstă, cu mențiunea că tinerele generații sunt tot mai puțin atrase de partidele tradiționale.
Profilul vontanților: Cine sunt susținătorii lui Iohannis
Votantul tipic are între 45 și 65 de ani, este angajat, are studii medii, locuiește la oraș, în zona de sud a țării, l-a votat pe Iohannis pentru calitățile sale și a luat această decizie încă înainte de campania electorală.
Potrivit datelor IRES, nu există diferențe notabile în distribuția votului în ceea ce privește genul alegătorilor. În schimb, dacă ne uităm la vârsta votanților, Iohannis a obținut cele mai multe voturi de la cei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.
Următorii sunt cei cu vârste între 35 și 44, iar apoi cetățenii de peste 65 de ani și cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. În schimb, președintele în funcție nu a reușit să îi convingă pe cei mai tineri dintre votanți, dar aceștia nici nu s-au înghesuit să participe la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Iohannis s-a bucurat de o susținere considerabilă în rândul celor cu studii medii. 58% din cei care au răspuns sondajului au spus că au votat cu actualul președinte, în comparație cu cei 27% cu studii superioare și 17% cu studii elementare.
Cei mai mulți votanți ai lui Iohannis sunt angajați, 53% și doar 23% sunt pensionari. 9% dintre persoanele fără ocupație l-au votat pe actualul președinte, iar 7% din cei care l-au susținut la urne sunt fie antreprenori, fie aparțin unor profesii liberale.
Iohannis s-a bucurat de cea mai mare susținere în mediul urban, dar diferența nu este una chiar așa de mare. 44% din locuitorii din mediul rural au votat și ei tot cu actualul președinte. Iar în mare parte, votanții sunt din zona de sud a țării, arată datele IRES, dar și 36% din Transilvania.
Cei mai mulți s-au decis că vor vota cu Iohannis încâ înainte de începerea campaniei electorale și doar 15% au luat această decizie chiar în ziua votului.
În ceea ce privește motivele, cei mai mulți, 67%, au spus că l-au votat pe Iohannis pentru calitățile sale. Partidul a jucat un rol mai mic decât la ceilalți doi candidați.
Profilul votanților: Cine sunt susținătorii Vioricăi Dăncilă
Votantul tipic are peste 64 de ani, este pensionar și locuiește în zona rurală din sudul țării, are studii medii, este susținător al PSD, așa că a luat decizia de a vota pentru Viorica Dăncilă încă înainte de campania electorală.
Nici la candidatul PSD nu există o diferență în distribuția votului în ceea ce privește genul alegătorilor. Dar cei mai mulți care au ales să voteze cu candidatul PSD fac parte din grupa de vârstă de peste 64 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse între 45 și 64.
Doar 11% dintre cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 au ales candidatul PSD, iar pentru cei și mai tineri, între 25 și 34, procentul a fost de doar 9%. Printre cei care recent și-au primit dreptul la vot, susținerea pentru Dăncilă a fost de doar 3%.
55% din cei care au votat candidatul PSD au studii medii, iar 31% au studii elementare. Viorica Dăncilă s-a bucurat de o susținere de 14% în rândul celor cu studii superioare.
Majoritatea votanților Vioricăi Dăncilă sunt pensionari, 55%, arată datele IRES, iar alți 27% sunt angajați. Urmează persoanele casnice și cele fără ocupație, cu 12% și 4% dintre antreprenori sau liber profesioniști.
Dăncilă s-a bucurat de o susținere mai mare, 51%, în mediul rural și 58% din votanți au provenit din regiunea de sud a țării. 23% dintre susținători sunt din Banat și Transilvania.
Peste 60% dintre cei care au decis să voteze cu Dăncilă, au ajuns la această concluzie încă înainte de startul campaniei electorale, iar în ultima săptămână, candidatul PSD i-a convins pe doar 12% dintre votanți.
Spre deosebire de Iohannis, Viorica Dăncilă a primit voturile în principal grație susținerii de către Partidul Social Democrat. Doar 36% au spus că îi apreciază calitățile.
Profilul votanților: Cine sunt susținătorii lui Dan Barna
Votantul tipic este bărbat, cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, cu studii superioare și angajat. Locuiește într-un oraș din zona de sud a țării și s-a decis să îl susțină pe Dan Barna pentru calitățile sale, încă înainte de începerea campaniei oficiale.
51% dintre votanții lui Dan Barna sunt bărbați. Iar cei mai mulți susținători au între 25 și 34 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani. Dan Barna, candidatul USR, a obținut cel mai bun scor în rândul tinerilor dintre primii trei candidați. 17% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 au votat cu Barna, asta raportat la procentul de 9% al lui Iohannis și 3% al candidatului PSD.
Și votanții lui Barna au în principal studii superioare (52%), iar 45% au studii medii. Și la Barna, cei mai mulți votanți sunt angajați, 66%, iar 10% sunt elevi sau studenți. Urmează cei cu profesii liberale și antreprenorii, cu un procent de 8% și 9% dintre pensionari.
Barna a primit în special votul populației urbane, peste 70% dintre alegătorii lui Barna sunt la oraș, comparativ cu 28% în mediul rural. Tot cei din zona de sud au votat în număr mai mare cu Barna, dar candidatul USR a obținut un punctaj mai bun decât Dăncilă în Banat și în Transilvania.
Zarurile au fost aruncate încă înainte de campania electorală, atunci au luat cei mai mulți dintre votanții lui Barna decizia de a-l susține în campanie. 20% s-au decis în ultimele două săptămâni, iar alți 20% au decis să-l voteze odată cu startul campaniei electorale.
Și pentru votanții lui Barna, principalul criteriu pentru care l-au votat a ținut de calitățile sale, iar apoi a intervenit simpatia față de partidul pe care acesta îl reprezintă. 52% l-au votat pe Barna pentru că l-au apreciat, raportat la puțin peste 30% care au preferat partidul.