PROCESE. Sute de angajați ai Apaserv, puși să plătească ”oalele sparte” de șefime
De aproximativ două săptămâni încoace, APASERV Satu Mare începe să ”fiarbă”. Deși furnizarea apei este obiectul principal de activitate pentru aceasta firmă de utilitate publică – constituită exclusiv din bani publici – nu ea este cea mai aproape de temperatura de punctul de fierbere, ci angajații.
410 angajați iau drumul judecătoriei
Și asta pentru că angajatii S.C. Apaserv S.A. Satu Mare (peste 410 ca număr) au fost dați în judecată tocmai de firma la care sunt angajați pentru a returna diferite sume de bani (variind între 400 și peste 7.500 de lei, în cazul șefilor) pe care le-au primit pe statul de plată drept prime și/sau majorări salariale. Practic, angajații Apaserv Satu Mare vor fi, cel mai probabil, obligați de instanța de judecată să restituie banii pe care i-au primit în anul 2016.
Cum de s-a ajuns aici
S-a ajuns în această situație de conflict direct deoarece, în urma unor controale efectuate în anii 2017 și 2018 de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, s-a stabilit că premiile și majorările salariale acordate angajaților s-ar fi făcut în mod ilegal.
Pe cale de consecință, Fisc-ul a solicitat ”dipunerea de măsuri pentru reîntregirea patrimoniului societății cu suma de 1.160.000 lei și 496.000 lei”. Adică, peste 1,65 milioane de lei (peste 350.000 de euro). Distribuirea către angajați a acestor bani a fost făcuta pe baza declarării unui profit anual, pe anii 2015 și 2016, care a fost declarat mai mare decât era în realitate.
Ce spun muncitorii
Deși este foarte clar că nici muncitorii (calificați sau necalificați) și nici o partea din personalul de birou nu sunt cu absolut nimic vinovați că au primit acești bani pe statul de plată, tocmai ei sunt cei care vor fi obligați să acopere paguba constatată de Fisc în patrimoniul societății.
De unde ar fi început totul
Decizia de premiere – sub forma de bonus și/sau majorare salarială – a celor peste 410 angajați ai Apaserv Satu Mare a fost luată de fostul director general Dănuț Stegerean, el încercând astfel să-și fidelizeze oamenii.
De altfel, el a și semnat bilanțurile contabile – cu profitul de peste 7,9 milioane lei în 2015 și de peste 2 milioane în 2016 – adică fix documentele controlate „la bani mărunți” de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca.
În mod normal, o astfel de decizie nu se putea lua fără participarea directorului economic – în perioada aceea, funcția fiind a lui Gyongyossi Ștefan, cât și fără (măcar) consultarea Consiliului de Administrație, prezidat de vremea respectiva de Mate Ioan.
Ca să nu mai vorbim că fiecare mișcare financiară importantă a Apaserv Satu Mare ar trebui să fie propusă public Consiliului local al municipiului (care e actionar majoritar cu 90%), iar consilierii să aprobe sau nu propunerea. Aceasta procedură normală pare să nu fi fost întocmai respectată. Dar angajatii sunt chemați în judecată să plătească ei toate oalele sparte de alții.