Prioritatea Consiliului Județean Satu Mare: zeci de milioane de lei în propriul confort. Județul poate aștepta
Satu Mare este printre primele județe la nivel național care a semnat un contract de finantare prin PNRR, cu Ministerul Dezvoltării. Proiectul „Creșterea eficienței energetice a sediului administrativ al Consiliului Județean Satu Mare” are o valoarea totală de 29.2 milioane lei, fiind un proiect prin care Consiliul Județean intenționează să reducă consumul anual al resurselor de încălzire pentru clădirea Palatului Administrativ.
Proiectul prevede termoizolarea unor componente ale clădirii, realizarea unei instalații de încălzire care va folosi aceeași instalație de distribuție a agentului termic, înlocuirea radiatoarelor cu ventiloconvectoare carcasate, precum și realizarea unei instalații centralizate de climatizare în locul aparatelor individuale de aer condiționat.
De asemenea, vor fi înlocuite conductele și coloanele de distribuție pentru apă rece din interiorul clădirii, vor fi termoizolate conductele de distribuție pentru apa rece de consum, se vor monta baterii monocomandă cu debit redus, iar obiectele sanitare vor fi înlocuite.
Totodată, proiectul propune înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu altele noi de tip LED și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice monocristaline pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.
După semnarea contractului la București, în prezența primului-ministru, Nicolae Ciucă, a viceprim-ministrului Kelemen Hunor și al ministrului Cseke Attila, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba a declarat: “Este un proiect deosebit de important pentru noi, deoarece prin acest proiect vom putea economisi sume considerabile. Totodată, este îmbucurător faptul ca suntem primul Consiliu Județean care a semnat un contract prin Planul National de Redresare și Reziliență”.
29.2 mil lei … . Dupa mine asta e o mizerie de miscare, in loc sa se faca proiecte pentru cetateni, se fac modernizari si proiecte pentru confortul angajatilor din primarie…
Dupa mine erau destule lucruri care ar fi avut nevoie de proiecte din pnrr. Aici vorbim de oficii postale in degradare cu grad foarte mare, unde bucati din acoperis risca sa iti pice in cap, asta in zonele rurale, sa nu vorbim de infrastructura pe care lucra posta si politia romana in zonele rurale… . Oameni care nu au incalzire centrala in aceste institutii publice, ce au contact cu oameni, care arata deplorabil ca si conditii de functionare unele.
Sa vezi un politist lucrand pe un calculator depasit de 20 de ani, sau un functionar al postei romane, pentru aia nu se face domnule nimic, pentru ca nu au carnet de partid sa vireze acel 10%.
Daca mai adaug faptul ca in 30 de ani de democratie, transportul public e la pamant ca si dezvoltare, un oras fara linie electrica pentru autobuse, fara linie de tramvai care sa faciliteze deplasarea.
Pot sa numar pe degete ce a primit omul de rand in 30 de ani de democratie. Nu a primit mai nimic care sa ii faca mai putin costisitoare viata in Romania, aici vorbim de transport, universitati locale dezvoltate, cu mult mai multr specializări de viitor, nu a primit nici in ziua de azi un sector industrial, desi se poate mai mult, mult mai mult decat se vede in prezent.. Ar trebui sa zbarnaie in dezvoltare industriala, acest oras si sa atraga absolventii din cluj.
Sunt curios ce urmeaza din acel pnrr de 120 miliarde de euro la nivel national sa se faca … Sper ca se gandeste cineva in viitor, si la proiecte pentru cetateni, sau acesti bugetari se gandesc ca o sa stam in primarie, ca sa nu inghetam la iarna?
Ar trebui sa inceapa prin rezolvarea transportului public din oras si afara acestuia, au crescut preturile, se merge inghesuit si fara nici un pic de control asupra a ceea ce se cere cetateanului sa plateasca. Sa dai 18 lei sa mergi si sa te intorci din oras… Unii dau si mai mult, + ca circuli in picioare si nici numai ai orar de bus din ora in ora…, stai si depinzi de astfel de specimene ce scumpesc biletul cu 50% si coboara conditiile tale ca si calator sub 35% din ce ai avut inainte de pandemie… .
E nevoie de oameni in teren sa mai circule si sa inteleaga prin ce trec oamenii, sunt statii mult prea mici de transport, sunt niste chichite mici cu 1 banca acoperite, alea sunt mai mici decat in mediul rural, si se presupune ca acea statie este intr-un oras???
Mergeti fratilor in zalau, sau alte orase sa vedeti statie de asteptat, unde esti ferit de ploaie, mai ai si unde sta jos…
Si daca tot suntem la capitolul infrastructura, eu nu stiu cum nu sunteti in stare sa faceti un pod de trecere mult mai modern la intrarea ce vine de langa aeroport, podul ala tot se umple de gropi, sa nu vorbim de canalul raului homorod, care e pur si simplu 0 intretinut, si cate se mai pot face.
Sunt sigur ca se poate mult mai mult pentru cetatenii, asta daca nu vreti sa plece toata lumea si sa se incalzeasca in alta tara, si sa consume si sa traiasca din taxele platite acolo si nu aici..
View Comment