Primul județ din țară care anunță că își va testa în masă populația. Cum se va proceda
Primul județ din țară care a anunțat că își va testa în masă populația este județul Alba. Testarea urmează să fie făcută tot prin metoda pooling, cea anunțată și la Satu Mare, iar autoritățile din Alba spun că vor putea procesa astfel până la 4.000 de teste pe zi. Banii necesari ar urma să vină din sponsorizări, iar testarea se va face după un algoritm științific, care urmează să fie elaborat de cei de la DSP, titrează Digi24.
Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, a explicat la Digi24 cum se va desfășura testarea. În timp ce testele clasice, cele prevăzute prin protocolul elaborat de autoritățile va continua, Alba va utiliza metoda pooling, folosită și la nivel internațional. Dacă pentru testările clasice banii vor veni de la stat, pentru cele derulate în sistem pooling, banii vor veni din sponsorizări, a mai spus directorul DSP.
„Vom încerca să detectăm răspândirea virusului în timp real și cu costuri mult mai reduse”, a spus directorul DSP Alba la Digi24.
Potrivit DSP Alba, vor putea fi realizate zilnic până la 4.000 de teste. La o populație de peste 325.000 de locuitori, chiar și prin metoda pooling, va fi nevoie de aproximativ trei luni de zile pentru a putea testa fiecare cetățean.
Dar DSP Alba precizează că testările se vor face după un algoritm științific care urmează să fie elaborat de specialiști. Într-o primă fază, testarea se va adresa angajaţilor din instituţiile publice din municipiu care, prin natura meseriei, sunt mai expuşi riscului iar ulterior se va extinde testarea şi la populaţie.
„Există mai multe modalităţi de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anunţat public”, au explicat specialiştii DSP Albă într-un comunicat de presă.
„Cu prioritate vor fi cei cu risc crescut, urmând să luăm în calcul testarea cetățenilor din diverse arealuri. Ne bazăm și pe niște protocoale pe care le avem cu unele primării din județ în vederea testării comunităților. Multe primării și-au exprimat intenția și dorința de a-și testa și de a-și proteja cetățenii”, a spus Sinea la Digi24.
La fel ca și în alte țări, echipe de asistenți medicali vor merge în instituții sau în zonele vizate pentru a recolta probe.
Până la această oră, la nivel național au fost prelucrate un număr de 175.374 teste.