Primul caz de trichineloză la porc din acest an, la Satu Mare. Continuă controalele la ferme și gospodării
Direcția Sanitar Veterinară a precizat că în cursul acestei săptămâni a fost confirmat și primul caz de trichineloză din acest an. Diagnosticarea a venit după ce familia a sacrificat porcul și au făcut analizele obligatorii. Potrivit DSVSA, pentru că porcul era înregistrat și crotaliat, familia va primi despăgubiri de circa peste 3000 de lei, acoperind astfel valoarea animalului. În plus, inspectorii vor continua acțiunile de control, atât la ferme cât și gospodăriile din Satu Mare, având în vedere pricolul gripei aviare și a pestei porcine.
A fost confrimat și primul caz de trichineloză la porc în Satu Mare din aceast an. O familie din localitatea Atea a sacrificat animalul de circa 220 de kilograme, iar în urma analizelor obligatorii, veterinarii au confirmat diagnosticul de trichineloză. Pentru că animalul era înregistrat, familia va primi despăgubiri, au mai precizat cei de la DSVSA Satu Mare.
„În urma unei sacrificări normale pentru consum familial, a fost diagnosticat și confirmat, de Laboratorul de Parazitologie din cadrul L.S.V.S.A. Satu Mare, un caz de Trichineloză la o suina dintr-o exploatație non profesională din localitatea Atea. Suina în greutate de 220,0 Kg și având o valoare de 3080 Lei a fost supusă sechestrului / reținerii oficiale și dirijată spre incinerare într- o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța animalelor din județul nostru. Datorită faptului ca a ceasta era identificată prin crotaliere și era înscrisă în Baza Național de Date, proprietarul va fi despăgubit la valoarea de piață actualizată a acesteia. Subliniem că acest caz de trichinelozoă, este primul diagnosticat și confirmat, în anul 2024, în județul Satu Mare”, precizează cei de la DSVSA.
În paralel, cei de la DSVSA au continuat și vor continua controalele având în vedere pericolul gripei aviare și a peste porcine. Doar în această săptămână, în urma acestor controale a fost aplicată 1 sancțiune contravențională, din care 1 amendă contravențională în valoare de 2.400 lei, pentru 1 exploatație non profesională, din localitatea – Socond și 2 avertismente pentru 2 exploatații non profesionale din localitatea Cig – pentru vânzarea/cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente.
În anul 2024, din cei 175 mistreți împușcați în Fondurile Cinegetice de Vânătoare, 4 – mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 171 mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator.
Continuă și în această săptămână acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor de pe raza județului Satu Mare, acțiune declanșată la finele anului 2023 și care se va finaliza la sfârșitul acestei lunii.
„Atenționăm încă o dată deținătorii de astfel de animale, ca această acțiune este obligatorie și se efectuează pe animale microcipate și înregistrare. Obligativitatea acestei acțiuni de vaccinare, pentru câinii, pisicile sau dihorii crescuți de deținătorii de animale, este pentru a preîntâmpina apariția Rabiei sau răspândirea acestei boli letale la om și animale, din mediul sălbatic la animalele de companie”, mai precizează cei de la DSVSA.
Vă reamintim, în cursul zilei de ieri, autoritățile județene au intrat în alertă după depistarea unui nou caz de rabie la o vulpe.