Primul caz confirmat de West Nile la Satu Mare. Cinci decese la nivel național
S-a înregistrat primul caz de infecție cu West Nile în județ pentru anul în curs, potrivit informațiilor PresaSM. La nivel național, pentru ultimele patru luni, au fost raportate 60 de cazuri. Cinci persoane au murit ca urmare a infectării cu virusul West Nile.
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a anunțat pentru ultimele patru luni ale anului 60 de cazuri confirmate de infecție cu virusul West Nile, printre ele și primul caz înregistrat în acest an la Satu Mare.
„În funcție de unitatea teritorială de expunere, cazurile au fost înregistrate in județele: Călărași (8 cazuri), Constanța (6 cazuri), Iași (4 cazuri), Tulcea (4 cazuri), Galați (3*cazuri), Argeș (2 cazuri), Buzău (2 cazuri), Olt (2 cazuri), Mureț (2* cazuri), Teleorman (2 cazuri), Vrancea (2 cazuri), Botoșani (1), Dolj (1 caz), Ilfov (1), Prahova (1 caz), Vaslui (1 caz), Suceava (1), Satu Mare (1) și în Municipiul București (16 cazuri)Ț, spun cei de la CNSCBT.
Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, arată datele statistice ale Centrului. La nivel național, cinci persoane au decedat ca urmare a infectării cu virusul West Nile.
Cazuri de infecții la Satu Mare s-au înregistrat și în cursul anului trecut.
După situația din 2018, la începutul anului în curs, sătmărenii au făcut apel pe paginile de socializare pentru o amplă acțiune de dezinsecție, speriați de numărul mare de țânțari, inclusiv în municipiul Satu Mare.
Specialiștii au și o serie de recomandări pentru populație. Să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente âmpotriva țânțarilor, să utilizeze substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă prin plasele de protecție la ferestre, să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.
Ce este virusul West Nile și cum se manifestă infecția
Virusul West Nile (VWN) aparține familiei Flaviviridae și este un membru al complexului de flavovirusuri transmise de artropode, din care face parte și virusul encefalitei japoneze. Virusul West Nile poate infecta oameni, păsări, țânțari, cai și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar.
Specialiștii de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș” subliniază că probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă.
Manifestarile infecției cu Virusul West Nile sunt diverse, spun specialiștii, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată și sensibilitate crescută la lumină.