Primarul Kereskenyi acuză speculanții imobiliari din Satu Mare: ”Este un lobby foarte mare”
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, acuză presiuni din partea unor dezvoltatorilor imobiliari din municipiul Satu Mare – pe care nu ezită să îi eticheteze drept ”speculanți imobiliari”. Edilul șef sătmărean susține că pe acești dezvoltatori nu îi interesează decât să facă profit maxim, fără să se gândească la ce lasă în urmă.
Mai exact, dezvoltatorii construiesc imobile de locuit, cu mai multe etaje, fără locuri de parcare, spații verzi sau alte facilități, aglomerând zonele centrale, dar și cele de case.
”Pe acești speculanți imobiliari nu îi interesează unde acești oameni vor parca mașinile. Nu îi interesează dacă vor avea sau nu un petec de zonă verde sau un teren de joacă pentru copiii lor. Ceva normal. Nu îi interesează. Pe ei îi interesează să facă un profit maxim, să vândă acele unități locative. Au terminat, au plecat”, a spus Kereskenyi pentru Informatia TV.
Edilul șef sătmărean a dat și un exemplu în acest sens.
”Într-o zonă de case, unde nu există unități colective, dacă cineva face un bloc cu patru nivele, asta înseamnă că vor fi pe palier patru apartamente, deci 16 apartamente, pe puțin. Asta înseamnă cel puțin 25 de mașini, nu zic 32 de mașini. Unde să parcheze acele mașini, când tot terenul are în jur de 800 de metri pătrați?! Este exclus din punct de vedere tehnic să facă loc de parcare pe acea parcelă, iar pe stradă nu mai este loc de parcare”, a precizat primarul municipiului Satu Mare la Informația TV.
Kereskenyi Gabor acuză ”un lobby” foarte puternic din partea unor investitori, fenomen care ar fi început în urmă cu 10 sau 12 ani. Cu toate acestea, administrația locală este decisă să facă ordine în acest domeniu.
”Noi încercăm să impunem reguli. Bineînțeles, este un lobby foarte puternic făcut de oameni care de-a lungul anilor au trăit prin aceste specule imobiliare. Dar noi vrem să impunem o măsură prin care să se asigure două locuri de parcare pentru fiecare apartament pe parcela proprie. Să realizeze spațiu verde corespunzător. Pentru că de asta vrea cineva să se mute într-un bloc nou, pentru că ar dori teren de joacă pentru copii, un loc de un grătar, zonă verde, locuri de parcare interioară. Și nu doar beton. Proiectanții ar trebui să le spună dezvoltatorilor că nu e bine. Să nu facă un profit de 300%, ci doar de 220%. Atât ar trebui să facă. Este un fenomen care a început acum 10 sau 12 ani”, a conchis Kereskenyi pentru sursa citată.