Primarul din Medieșu Aurit, ”demis” de Prefectură. Urmează alegeri anticipate
Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a emis, în data de 20 februarie 2018 ordinul prin care s-a dispus eliberarea din funcție a primarului comunei Medieșu Aurit, Radu Iancu, care a constatat încetarea de drept a mandatului ca urmare a unei decizii definitive și irevocabile a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, din data de 21 februarie 2018, funcția a fost preluată, potrivit legii, de către viceprimarul Marian Torok.
Potrivit legislației în vigoare, Radu Iancu poate să conteste decizia Instituției Prefectului în termen de zece zile de la comunicare la Secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Satu Mare. În cazul în care Radu Iancu nu va avea câștig de cauză, în termen de șase luni ar trebui să se organizeze alegeri anticipate în Medieșu Aurit.
Contactat telefonic de reporterii PresaSM, Radu Iancu a transmis că își rezervă dreptul de a ataca în instanță decizia prefecturii Satu Mare. În ceea ce privește motivele, Radu Iancu a spus că le va prezenta în fața judecătorilor.
Reamintim că primarul comunei Medieșu Aurit, Radu Mihai Iancu, a fost declarat incompatibil de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, care au menținut astfel decizia Curții de Apel București în procesul intentat de către Agenția Națională de Integritate împotriva primarului comunei Medieșu Aurit.
”Decizia nr. 3710/21.11.2017. Respinge recursul declarat de Iancu Mihai Radu împotriva Sentinţei nr. 956 din 03 aprilie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 noiembrie 2017”, este soluția pe scurt a judecătorilor.
Reamintim faptul că Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Radu Iancu pe motiv că ar fi ocupat în același timp și funcția de administrator al unei societăți comerciale și pe cea de viceprimar.
Potrivit ANI, Radu Mihai Iancu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2012 – 27 septembrie 2013, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, a deținut și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
”Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, precizează ANI.