Primăriile din județ nu vor nici bani căzuți din cer! Pubele digitalizate, un vis care ar putea deveni realitate
Primăriile din județul Satu Mare au posibilitatea accesării a unui fond prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru amenajarea de insule ecologice digitalizate. Din păcate, la nivelul județului Satu Mare sunt prea puține primării care au depus solicitare în acest sens, un exemplu pozitiv din Primăria Carei.
Din păcate, Primăria Satu Mare încă nu s-a arătat interesată. Ar fi important, spre exemplu, fiindcă dacă aceste insulele ecologice digitalizate s-ar amenaja ar putea face ca inclusiv contractul de salubrizare, care nu s-a atribuit până în prezent, să ducă la anularea actualei licitații. Pe cale de consecință, ar putea avea ca și efect reactualizarea prețului, iar contractul ar putea să fie scos din nou la licitație la un preț mult mai mic, care să nu cuprindă acele insule sau pubele ecologice digitale.
Aproape 14 000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026. Bugetul din Planul National pentru Redresare și Reziliență (PNRR) alocat acestor investiții este de 200,1 milioane de euro, informează ecoteca.ro
Beneficiarii eligibili vor fi Unitățile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) organizate la nivel de municipiu și oraș.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor:
- Subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj) sau supraterane (care nu necesită construcții și montaj)
- protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat,
- dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate,
- modul GSM pentru transmisie date,
- bază de date privind beneficiarii serviciului și
- interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.
- Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. (Sectiunea 3.1.8 din Ghidul de finanțare)
Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente. Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat:
- deșeuri de hârtie și carton,
- deșeuri de plastic,
- deșeuri metalice,
- deșeuri de sticlă,
- deșeuri biodegradabile,
- deșeuri reziduale.
Prin cererea de finanțare, solicitantul poate opta pentru fiecare tip de insulă ecologică digitalizată, anume subterană sau supraterană, fie pentru o combinație între tipurile puse la dispoziție, cu încadrarea în numărul total de insule precizat în tabelul de mai jos.
Găsiți ghidul de finanțare pentru construirea de insule ecologice digitalizate aflat în dezbatere publică aici.+ Anexe