FOTO. Primarii se plâng, polițiștii recunosc: se fură ca-n codru din pădurile județului Satu Mare
Pădurile județului Satu Mare cad încet și sigur sub topoarele și drujbele hoților de lemn. Primarii din zona Oașului au tras un semnal de alarmă în acest sens, în timp ce polițiștii recunosc amploarea fenomenului. Așa se face că în ultimele săptămâni au avut acțiuni de amploare ale polițiștilor, fiind vizate grupări specializate în furtul de material lemnos.
Primarii au tras semnalul de alarmă
În cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare, primarii din zona Oașului se plâng că a crescut numărul infracțiunilor la regimul silvic. Această problemă a fost ridicată de mai mulți primari, iar Vasile Corodan – primarul comunei Vama, a afirmat că în ultimii doi ani, din pădurile de pe raza comunei s-a furat o cantitate mare de material lemnos și a cerut sprijinul Poliției în vederea stopării acestui fenomen.
Poliția pune hoții pe butuci
Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare a efectuat zeci de descinderi în perioada septembrie – octombrie 2018. Au fost vizate grupări specializate în furtul de material lemnos. Au fost efectuate descinderi în toate zonele județului Satu Mare.
Reamintim că ultima acțiune masivă a avut loc în data de 20 septembrie, atunci când a fost confiscat 70,47 mc de material lemnos.
La acea dată, polițiștii de ordine publică din cadrul Serviciului de Ordine Publică Satu Mare și cei din cadrul Secțiilor de Poliție Rurale au organizat și desfășurat o acțiune în domeniul depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, precum și verificarea trasabilității acestuia.
Polițiștii au acționat atât pe drumurile publice cât și în fondul forestier sau la sediile unor societăți comerciale, ocazie cu care au controlat 197 de autovehicule din care 53 de autovehicule care transportau material lemnos și au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, pentru neregulile constatate, având o valoare totală de 20.819 lei.
Totodată din totalul sancțiunilor 4 au fost aplicate la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 13 000 de lei și s-a ridicat în vederea confiscării 70,47 mc de material lemnos.