Primarii resping propunerile Guvernului. Ce solicitări au edilii
Primarii au respins propunerile făcute de Guvern prin vocea ministrului de Finanțe. Edilii solicită respectarea programului de guvernare și transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019.
Primarii marilor orașe din țară au respins propunerile făcute de Guvern în urma discuțiilor purtate cu ministrul Eugen Teodorovici. Edilii solicită Executivului să preia anumite categorii de cheltuieli, așa cum s-au angajat în programul de guvernare.
„AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanțelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizații pentru persoane cu handicap și însoțitori ai acestora, precum și <<salarizarea personalului neclerical>>, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei. AMR solicită asumarea de către Guvern a <<susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități>>, așa cum s-a angajat in <<Programul de guvernare 2018-2020>>, Capitolul <<Administrație publică. Politici regionale>>, Măsura 2 <<Finanțarea autorităților locale>>, pagina 109.”, se arată într-un comunicat al AMR.
Edilii cer și consultări pe marginea bugetului din 2019.
„Solicităm urgent transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019, în conformitate cu prevederile HG nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative,” mai spun edilii.
Discuțiile dintre primari și Guvern au venit ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017.
În aceste condiții AMR a solicitat ca în anul 2019, Guvernul României să își respecte promisiunea făcută la sfârșitul anului 2017, dar și la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanțarea APL cel puțin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete.
„Din evaluările noastre, confirmate cu cifrele oficiale, pentru ca în anul 2019 comunitățile locale să fie finanțate la nivelul anului 2017, comunele, orașele și municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează, până la nivelul minim de 67% din IV,” spun primarii.
Edilii spun că actualele alocări pun în pericol investițiile în dezvoltare, iar unii primari au spus că sunt chiar pregătiți de proteste, în cazul în care Guvernul va susține diminuările de buget.