Primarii din județul Satu Mare, poziție fermă: ”Finanțarea prin programul Anghel Saligny este vitală”
Primarii din județul Satu Mare, indiferent de culoarea politică, prin vocea liderilor Asociației Comunelor din România, adoptă o poziție clară și fermă vizavi de necesitatea Programului de Investiții ”Anghel Saligny”, care își propune să asigure fondurile necesare dezvoltării mediului rural.
Concret, prin acest proiect se are în vedere acordarea de finanțări în valoare de 50 de miliarde de lei, în investiții precum: alimentări cu apă și stații de tratare a apei canalizare și stații de epurare a apei drumuri poduri, podețe, pasaje și punți pietonale sisteme de distribuție a gazelor naturale și racordarea la sistemul de transport.
Poziție Dumitru Pop, primar Odoreu și președinte AcoR, filiala Satu Mare
Dumitru Pop, președinte al filialei Satu Mare al Asociației Comunelor din România și primar al comunei Odoreu, unitatea administrativ teritorială cu cea mai spectaculoasă dezvoltare, se declară public în favoarea acestui Program Național, care – în opinia sa – aduce beneficii întregii țări.
”Nu pot să rămân impasibil la atitudinea unor lideri politici naționali vizavi de acest program național, de aceea consider că trebuie să iau atitudine, atât în calitate de președinte al Filialei Satu Mare a Asociației Comunelor din România, cât și în calitate de primar al comunei Odoreu. Având în vedere faptul că acest Program este greșit catalogat de unii lideri politici drept un program păgubos, consider că trebuie să amintesc beneficiile programelor anterioare, care au adus dezvoltare comunităților rurale și urbane. Comuna Odoreu a beneficiat prin programele naționale anterioare de 4 proiecte de investiție care au adus dezvoltare întregii comunități și benficii fiecărui membru din comunitatea noastră”, a declarat primarul Dumitru Pop.
Conform sursei citate, este vorba despre:
1. Reabilitare și modernizarea clădirii Școlii Gimnaziale Odoreu – proiect în valoare de 1.610.966 lei
2. Reabilitare și modernizare Grădiniță cu program săptămânal – proiect în valoare de 883.362 lei
3. Înființare rețele de canalizare menajeră în satul Mărtinești, comuna Odoreu – proiect în valoare de 2.532.942 lei.
4. Reabilitare și dotare clădire Dispensar uman din localitatea Odoreu, proiect în valoare de 732.000 lei.
”Valoarea totală a investițiilor este de 5.759.270 lei doar în comuna Odoreu, iar întreg județul și în întreaga țară fiecare UAT a beneficiat de cel puțin 2 proiecte de infrastructură, dar sunt comunități care au beneficiat de finanțare pentru mai multe proiecte. A afirma că aceste proiecte sunt doar în beneficiul primarilor și ele sunt folosite în scop personal este o minciună uriașă și trebuie denunțată și sancționată. Nu cred că pot fi păcăliți cetățenii acestei țări cu dezinformare și minciună doar pentru ca niște politicieni vremelnic așezați pe funcții să–și obțină foloase și interese doar de ei știute. Implementarea proiectelor se supune rigorilor legislative asemeni proiectelor pe fonduri europene , ele fiind obligatoriu supuse legislației naționale privind achizițiile publice, aceeași legislație care se aplică și proiectelor finanțate din fonduri europene sunt monitorizate de către Ministerul Dezvoltării prin instituțiile de control (I.S.C.) și verificate de către Curtea de Conturi, la fel cum sunt verificate proiectele cu finanțare europeană. Pun această dispută pe seama intereselor electorale ale unor partide precum și pe seama bătăliei interne din Partidul Național Liberal privind alegerile președintelui acestei formațiuni. Sper ca înțelepciunea să triumfe, interesele mărunte să fie neglijate, iar țara să beneficieze de dezvoltare prin astfel de programe naționale de investiții. Felicit curajul premierului Florin Cîțtu de a promova acest Program, cu toată opoziția unor parteneri din coaliția de guvernare”, a concluzionat Dumitru Pop.
Poziție Traian Ciurdaș, primar Bârsău și vicepreședinte ACoR
Traian Ciurdaș, primar al comunei Bârsău, ales pe listele PSD și vicepreședinte al Asociația Comunelor din România – filiala Satu Mare – a precizat că acest proiect național de finanțare al investițiilor locale este vital, dacă se vrea ridicarea nivelului de trai în mediul rural.
”Pot să spun cu tărie că Programele Naționale de Dezvoltare Locală, 1 și 2, deși au fost contestate de unii, au fost foarte bune. Sunt convins că Programul Național ”Anghel Saligny” va fi cel puțin la fel de bun. Ar fi foarte bine ca toți decidenții politici să se gândească la modul cel mai serios la faptul că dezvoltarea comunităților rurale nu se poate face altfel! Doar dacă conlucrăm toți, atât la nivel local cât și la nivel central. Noi am avut prin PNDL 1 și 2 proiecte de peste 2 milioane de lei, bani care s-au investit în infrastructură rutieră și educațională, socială. Din bugetul propriu nu aveam nicio șansă”, a declarat primarul Traian Ciurdaș pentru PresaSM.
Poziție Mihai Găman, primar Dorolț și vicepreședinte ACoR
Mihai Găman, primar al comunei Dorolț, ales pe listele UDMR, și vicepreședinte al Asociației Comunelor din România – filiala Satu Mare – susține că politicienii care se opun Programului Național ”Anghel Saligny” nu înțeleg întregul context regional, și a dat exemplul Ungariei și Polonie, țări care s-au dezvoltat grație unor astfel de programe de investiții.
”Decidenții trebuie să înțeleagă că avem nevoie de un astfel de program național de finanțare, o strategie pe termen mediu și lung, așa cum există și în alte țări din jurul nostru. Ungaria și Polonia s-au dezvoltat grație unor astfel de programe de investiție. Să nu uităm că toate aceste strategii sunt conforme și în perfect acord cu noile politici europene. Noi, ca și comună, am avut un singur proiect de dezvoltare finanțat prin vechiul PNDL, în valoare de circa 800.000 de lei, care ne-a permis să schimbăm iluminatul public vechi cu unul modern, bazat pe sistem LED, în toată comuna. Sperăm ca prin noul program să accesăm mai multe programe, ar fi o șansă uriașă pentru dezvoltarea comunei”, a conchis primarul Mihai Găman, la solicitarea PresaSM.