Primăria Satu Mare riscă penalități uriașe din cauza luptei Florisal/AVE Bihor. Licitația se reia…din nou!
Licitația pentru contractul de salubrizare a municipiului Satu Mare, pentru următorii zece ani, în valoare de 200 de milioane de lei, va fi reluată. Și asta după decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea. În tot acest timp, Primăria Satu Mare a plătit penalități de milioane de lei din cauza Florisal, iar România riscă procedura de infringement.
Licitația reluată…din nou
După decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) – care a decis că lictația trebuie reluată, atât Florisal cât și AVE Bihor – cele două firme concurente – au atacat decizia la Curtea de Apel Oradea. Florisal a contestat faptul că oferta AVE Bihor nu putea fi admisă din cauza unor vicii de procedură, în timp ce AVE Bihor a atacat faptul că oferta Florisal nu ar fi tocmai…reală.
Curtea de Apel Oradea a respins atât cererea AVE Bihor cât și cererea Florisal, dispunând Primăriei Satu Mare să reia procedura.
”Respinge excepția nemotivării plângerii formulate de S.C. Ave Bihor S.R.L., invocată de petenta S.C. Florisal S.A. Respinge ca nefondate plângerilor declarate de petentele S.C. Ave Bihor S.R.L. şi S.C. Florisal S.A. în contradictoriu cu intimatul Municipiul Satu Mare împotriva deciziei nr. 832/C3/640,649 din data de 22.04.2021 pronunțată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, pe care o menţine în totalitate. Fără cheltuieli de judecată în plângere. Definitivă”, este decizia Curțioi de Apel, pronunțată în ședința publică din 07.06.2021.
Contactat telefonic de reporterii PresaSM, administratorul public al Primăriei Satu Mare, Maskulik Csaba, a precizat că se așteaptă motivarea sentinței date de către judecătorii Curții de Apel Oradea, după care se va relua procedura de licitație și se va da curs deciziei CNSC în maxim 20 de zile de la primirea comunicării.
România, vizată de infringement
Comisia îndeamnă România să îşi alinieze legislaţiile naţionale la modificările incluse în Directiva 2018/850 privind depozitele de deşeuri. Directiva introduce restricţii privind depozitarea tuturor deşeurilor care pot fi reciclate sau valorificate energetic începând cu 2030. Ea urmăreşte, de asemenea, să limiteze proporţia deşeurilor municipale trimise la depozitele de deşeuri la 10 % până în 2035 şi introduce norme privind calcularea modului în care sunt atinse obiectivele privind deşeurile municipale. Totodată, directiva impune ţărilor din UE să instituie un sistem eficace de control al calităţii şi de trasabilitate a deşeurilor municipale depozitate.
Directiva impune statelor membre ale UE să ia măsuri pentru a preveni generarea de deşeuri de ambalaje şi pentru a reduce la minimum impactul ambalajelor asupra mediului. Pactul verde european subliniază importanţa obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere a României, iar acum a decis să le trimită avize motivate.
Primăria Satu Mare plătește penalități din cauza Florisal
Pentru că Florisal nu a respectat obligațiile contractuale privind creșterea nivelului de colectare și valorificare a deșeurilor reciclabile, Primăria Satu Mare a plătit în ultimii ani penalități de 2,4 milioane de lei către Autoritatea Fondului de Mediu. Acum, reprezentanții Primăriei Satu Mare au dat în judecată Florisal și solicită plata ”prejudiciului”. Este vorba despre 700.000 de lei pentru anul 2018, 800.000 de lei pentru anul 2019 și 900.000 de lei pentru anul 2020.
,,În 2018, 2019 și 2020, în urma neîndeplinirii indicatorilor de performanță, autoritatea publică locală, municipiul Satu Mare, a trebuit să plătească niște sume pentru Fondul de Mediu. Sunt niște penalizări pentru neîndeplinirea unor obiective de reducere a deșeurilor municipale și obținerea unor procente din reciclare. Aceste sume le-am solicitat să fie plătite de Florisal, benevol, dar nu a dat curs acestui lucru. Automat am dat în judecată pentru a recupera sumele datorate către Fondul de Mediu. Folosim toate pârghiile legale pentru a recupera acest prejudiciu creat municipalității, având în vedere că operatorul nu s-a conformat prevederilor contractului, considerăm noi”, a precizat administratorul public al municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, la solicitarea reporterului PresaSM.
Alte primării din județ fac bani din deșeuri
La polul opus, două primării din județul Satu Mare sunt un exemplu pentru modul în care se pot obține sume importante din valorificarea deșeurilor reciclabile. Mai exact, comunele Odoreu și Păulești sunt adevărate modele în raport cu municipiul Satu Mare. S-a ajuns ca în urma colectării selective, banii din deșeurile reciclabile să devină un aport important la bugetul comunelor.
Concret, primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea, precizat la solicitarea PresaSM că o cantitate (atenție!) de 60% din totalurile deșeurilor se reciclează și constituie venit la bugetul local.
”Noi valorificăm cam 60% din deșeuri, fiindcă sunt reciclabile. Vorbim despre o cantitate de circa opt tone anual. Noi dăm saci gratuiți către populație, iar deșeurile se colectează pe patru fracții: deșeuri reziduale, amestecate, menajere în sac negru; sticlă în sac verde; hârtia și cartonul în sac albastru, respectiv plasticul și metalul în sac galben. Ca și sume, anul trecut am încasat din valorificarea acestor deșeuri reciclabile 20.000 de lei, care constituie venit la bugetul local. Anul acesta estimăm să încasăm cam 15.000 de lei. Toate eforturile noastre înseamnă costuri mult mai mici pentru populație, fiindcă scad taxele la Groapa Ecologică de la Doba”, a precizat primarul Zenoviu Bontea.
Licitația pentru salubrizare, tergiversată de doi ani
În tot acest timp, licitația pentru următorul contract de salubrizare a municipiului Satu Mare (cu o durată de zece ani) este tergiversat de circa doi ani. Lupta dintre Florisal și AVE Bihor are o miză pe măsură: un contract de peste 200 de milioane de lei!
Nu doar cei de la AVE Bihor au contestat licitația pentru salubrizarea municipiului Satu Mare după ce au pierdut, ci a urmat aceeași cale de atac chiar și câștigătorul: Florisal. Ambele societăți au făcut plângeri către Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Dacă AVE Bihor a contestat faptul că oferta Florisal ar avea prețuri scăzute artificial, cei de la Florisal sunt supărați pe cei din comisia de licitație fiindcă nu au exclus AVE Bihor din start. Motivul: oferta neconformă.
Pe cale de consecință, până când licitația nu se va încheia, Primăria Satu Mare plătește penalități de milioane de lei din banii sătmărenilor, iar serviciile de salubritate lasă mult de dorit.
sa dispara florisalu ptr todeauna
View CommentPăi aici este problema! În ultima frază ați pus punctul pe „i”!
View CommentDe doi ani plătim, ca proștii, dublu decât era pe vremea când Florisal avea contract cu primăria, dar primim aceleași servicii de tot rahatul, cu care am fost obișnuiți!
Dacă nu plătim cât vrea Florisal, nu ne ridică gunoiul! Personal nu avem voie să ducem gunoiul la groapa de la Doba!
Deci ce avem de făcut?
Plătim ca proștii!!