Președintele Consiliului Anti-Discriminare: Certificatul COVID nu e discriminatoriu
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării , Asztalos Csaba, a precizat că certificatul COVID nu este discriminatoriu. Într-un interviu acordat Digi24, Asztalos a spus că drepturile și libertățile pot fi, din punct de vedere constituțional, limitate dacă există nevoia protejării sănătății publice.
Certificatul verde nu este discriminatoriu, a precizat președintele CNCD într-un interviu acordat Digi24. Acesta a precizat că, în situația protejării sănătății publice, o serie de drepturi, așa cum sunt dreptul la viață privată sau dreptul la muncă, pot fi limitate.
„Dreptul la viață privată, dreptul la muncă, pot fi limitate aceste drepturi. Și avem decizii nenumărate în alte țări. În Franța au fost declarate consitituționale, în Italia, la fel. Vaccinarea anti covid în sistemul medical este obligatorie. Nimeni nu poate contesta rezultatele cercetărilor științifice. Aceste cercetări arată că efectele unei posibile infectări la cei nevaccinați față de cei vaccinați sunt diferite. Avem obligația să aplicăm măsuri și nu suntem în situația de discriminare”, a spus Csaba Asztalos.
În schimb, Asztalos a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care s-a făcut legiferarea, prin hotărâre de guvern și nu prin modificarea legilor în parlament.
Președintele CNCD a explicat și decizia în ceea ce privește necesitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă, un proiect care a picat săptămâna aceasta în Senat.
„CNCD a emis un punct de vedere cu privire la certificatul verde. Iar noi am dezbătut acest subiect și am ajuns la o concluzie majoritară că acest proiect de lege nu are elemente discriminatorii. Dreptul la muncă nu este un drept absolut. Dacă cineva vrea să se angajeze trebuie să prezinte un certificat medical. Trebuie să demonstrez că sunt apt, că nu am boli contagioase”, a precizat Asztalos, cu privire la reglementări care deja sunt în vigoare pentru alte boli contagioase. „Nu am invetat noi apa caldă, avem decizii CEDO care privesc vaccinarea obligatorie. Se arată că nu e o încălcare a vieții private în sensul discriminării. Toate deciziile au fost de respingere. Inclusiv pe problematica COVID, deciziile din Franța, Italia, Ungaria nu au constatat o astfel de încălcare. Îmi exercit obligația ca stat să protejez sănătatea publică. Pot să am excepții, dacă medical nu mă pot vaccina. În cazul acestor persoane testarea este suportată de angajator. Am nevoie de proporționalitate. Impun aceste măsuri în timp. Italia a adoptat legea și a dat un timp ca cetățeanul să se adapteze”