PREMIERĂ. PREOT din Satu Mare, CONDAMNAT la închisoare
Premieră pentru județul Satu Mare. Un preot a fost condamnat la închisoare de către judecătorii Curții de Apel Oradea, după procese care au durat mai mult de șase ani. Totul s-a întâmplat AZI, 28 octombrie 2016.
Este vorba despre preotul Ioan Boja, condamnat la o pedeapsă de doi ani și patru luni.
„Solutia pe scurt: În baza art. 421 punctul 1 litera b Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare împotriva sentinţei penale nr. 230 din 03 decembrie 2014 pronunţată de Tribunalul Satu Mare.
În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul Boja Ioan împotriva sentinţei penale nr. 230 din 03 decembrie 2014 pronunţată de Tribunalul Satu Mare, pe care o desfiinţează în parte, în sensul că: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare stabilită de instanţa de fond în pedepsele componente de: – 6 luni închisoare, pentru infracţiunea de abuz de încredere prevăzută de art. 238 Cod penal. – 1 an închisoare pentru infracţiunea de înşelăciune prevăzută de art. 244 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal. – 2 ani închisoare pentru infracţiunea de înşelăciune prevăzută de art. 244 alin. 2 Cod penal raportat la dispoziţiile art. 35 alin.1 Cod penal. – sporul de 6 luni închisoare, pe care-l înlătură.
Înlătură dispoziţia de condamnare a inculpatului Boja Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere prevăzută de art. 238 Cod penal şi în baza art 396 alineat 5 Cod de procedură penală rap la art 16 alineat 1 lit b teza I Cod de procedură penală, achită pe inculpat pentru săvârşirea acestei infracţiuni.
În baza art. 39 alin. 2 Cod penal contopeşte pedepsele de 1 an închisoare şi 2 ani închisoare, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care adaugă un spor de 4 luni închisoare (1/3 din pedeapsa de 1 an), urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de: – de 2 ani şi 4 luni închisoare, în regim privativ de libertate.
Înlătură dispoziţia instanţei de fond de obligare a inculpatului la plata echivalentului în lei la data plăţii a sumelor de 40.000 euro şi de 10.000 euro către partea civilă Pop Ilie Marcel şi în baza art 25 alineat 5 rap la art 16 alineat 1 lit b teza I Cod de procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Pop Ilie Marcel. Reduce cuantumul daunelor materiale la care a fost obligat inculpatul către Rabon Credit Solutions România SRL, în calitate de succesor în drepturi a Volksbank România SA în legătură cu cele patru credite acordate inculpatului, de la echivalentul în lei la data plăţii a sumei totale de 585.871,28 CHF la echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 453747,57 CHF.
Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 272 Cod procedură penală, dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Bihor a sumei de 130 lei cu titlu de onorariu avocat din oficiu Fekete Eva, conform delegaţiei pentru asistenţă judiciară obligatorie nr. 4648 din 01.10.2015. În baza art. 275 alineat 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. DEFINITIVĂ. Pronunţată în şedinţă publică azi, 28.10.2016. Document: Hotarâre 754/2016 28.10.2016” este decizia judecătorilor Curții de Apel Oradea.
Ioan Boja a intrat în vizorul presei prin 2009, după ce împotriva sa au fost depuse mai multe plângeri penale. Când nu se afla la altarul parohiei din Culciu Mare, preotul din localitatea Culciu Mare, judeţul Satu Mare ajuta oamenii să obţină credite ipotecare.
În 2011, enoriaşii revoltaţi au ieşit în faţa parohiei pentru a-şi cere drepturile faţă de preot. 15 oameni revoltaţi s-au „înarmat“ cu pancarte şi au făcut scandal în faţa bisericii. La scurt timp, Episcopia Română Unită cu Roma Greco Catolică de Maramureş, în subordinea căreia se afla parohia a luat măsuri şi l-a suspendat din funcţie pe Boja.
După suspendare, preotul Boja declara că tot scandalul a pornit de la vărul său, Dănuţ A., pe care l-ar fi ajutat cu un împrumut şi cu preluarea casei sale în acte.
„El avea probleme de evaziune fiscală, fals în acte. Are 21 de dosare în fază de cercetare şi pe rolul diferitelor instanţe pentru afacerile ilegale de care s-a ocupat, iar acum înscenează şi aduce acuzaţii la adresa mea“, a declarat, în urmă cu câțiva ani, preotul Boja.
Dintr-o regretabilă eroare, în știrea inițială a fost stipulat că Ioan Boja a fost condamnat pentru cămătărie. În fapt, acesta a fost condamnat pentru înșelăciune.
Lucru dracului in casa popii.
View CommentA facut si cămătărie… doar că nu l-au condamnat si pt asta.
View Comment