Prefectura, la un pas să blocheze creditul de 32 milioane euro al Primăriei Satu Mare
Serviciul Juridic al Prefecturii Satu Mare este la un pas să blocheze linia de credit de 32 de milioane de euro, votată de către Consiliul Local Satu Mare, la solicitarea Primăriei Satu Mare. Potrivit informațiilor PresaSM, juriștii Prefecturii au cerut o serie de documente suplimentare. Dacă Primăria și Consiliul Local nu le vor furniza, Prefectura va ataca decizia în instanța de judecată.
Prefectura cere lămuriri
În cursul acestei săptămâni, potrivit informațiilor PresaSM, Serviciul Juridic al Prefecturii Satu Mare a cerut o serie de clarificări asupra proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local Satu Mare, prin care Primăria Satu Mare va contracta o linie de credit de 32 de milioane de lei.
Reporterii PresaSM au încercat să îl contacteze telefonic pe șeful Serviciului Juridic, Cosmin Dorle, dar acesta nu a răspuns apelului. Așa că s-au adresat prefectului Radu Bud, care a precizat că nu cunoaște foarte bine problema.
”Este o procedură prealabilă. Din câte știu și eu, ar lipsi ceva documente. În funcție de răspunsul Primăriei și Consiliului Local se vor lua decizii viitoare”, a spus prefectul Bud pentru PresaSM.
De unde ar fi început totul
Primul care a sesizat că ar putea fi o problemă cu acest proiect este consilierul local PSD Ciprian Crăciun. Acesta a invocat mai multe aspecte de posibilă nelegalitate, printre care lipsa respectării transparenței decizionale.
”Ținând cont că este un act administrativ, trebuie să respecte dispozițiile articolului nr. 7 din Legea nr. 52/2003 republicată, privind transparența decizională în administrația publică. (…) Acest proiect de hotărare pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local este de interes public special, astfel că pentru adoptarea proiectului trebuie respectate prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 și anume să fie supus dezbaterii publice. Nu am primit un astfel de raport în documentația trimisă de executiv. Solicit amânarea acestui proiect sau scoaterea lui de pe ordinea de zi”, spunea Ciprian Crăciun în ședința aferentă lunii martie.
Solicitarea consilierului PSD a fost respinsă, astfel încât majoritatea UDMR, PNL și ALDE a aprobat solicitarea Primăriei Satu Mare.
Ironii dinspre majoritate
Consilierul local al Forumului Democrat German, avocatul Ressler Ștefan, a acuzat voalat PSD că politizează acest proiect, în condițiile în care una se votează în comisiile de specialitate și alta în plenul Consiliului Local.
”Din punctul meu de vedere nu discutăm aici, la acest proiect de hotărare, de un act normativ, ci de un act administrativ individual, de aceea nu sunt aplicabile prevederile art. 7 din Legea 52/2003 (transparența decizională, n.red.). Pe de altă parte, am primit pe e-mail avizul comisiei buget și am observat că membrul P.S.D. din această comisie, care de altfel este și președintele de grup P.S.D., a votat pentru acest proiect de hotărare, dând un aviz favorabil. În acest sens, nu mai înțeleg ce dorește de fapt grupul P.S.D.”, a conchis Ressler Ștefan.
Primarul Kereskenyi: Oradea a luat două astfel de credite
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, acuză și el politizarea subiectului și susține că Oradea – un campion al atragerii de fonduri europene – a accesat nu doar un singur credit, ci două.
”Contrar unor știri false, creditate în spațiul public de către anumite persoane, vreau să vă spun că nu este nici un fel de problemă în ceea ce privește suportabilitatea acestui credit. Trebuie să subliniez un lucru foarte important și anume că acest credit este o linie de împrumut din care se vor executa trageri numai la nevoie. Dobânzile vor curge numai după ce se efectuează aceste trageri. Vreau să ştiţi că foarte multe orașe și municipii din ţară stau deja în fața acestei comisii interministeriale și așteapă undă verde ca să acceseze credite, iar noi trebuie să ne grăbim ca nu cumva să rămânem în afara acestui cerc. Vă anunţ că municipiul Oradea a accesat două credite în ultima perioadă, unul de la BERD și unul de la Banca Comercială”, a concluzionat Kereskenyi Gabor.
Planurile Primăriei Satu Mare
Municipiul Satu Mare dorește să acceseze un credit bancar pentru cofinanțarea investițiilor derulate din fonduri europene, a unor investiții finanțate de la bugetul municipiului și refinanțarea unor credite contractate în 2008. Creditul bancar pentru investiții va funcționa ca o linie de împrumut din care se vor efectua trageri de sume doar la nevoie.
Pregătirea acestui demers a început în anul 2019: pe baza evoluției semnării contractelor de finanțare europeană, Primăria a contractat specialiști externi pentru a întocmi analizele pentru această decizie, iar ceea ce astăzi a ajuns pe masa consilierilor este rezultatului unei pregătiri de circa un an.
Acest împrumut în valoare de 153.563.728,81 lei, cu o maturitate de maxim 15 ani, are trei componente:
1. Asigurarea lichidităților necesare pentru finanțarea unor obiective de investiții de interes local 86.370.000 lei din care: finanțarea Podului peste râul Someș 50.000.000 lei, iar pentru alte obiective de investiții 36.370.000 lei
2. Asigurarea lichidităților necesare pentru cofinanțarea unor obiective de investiții pentru care municipiul are semnate contracte de finanțare din fonduri europene, în valoare de 13.630.000 lei
3. Refinanțarea datoriei publice actuale în valoare de 53.563.728,81 lei.
Ciprian Craciun este un om foarte destept! Nu stiu cum de nu a ajuns inca sa fie presedintele SUA. In los sa ajute consiliul local sau primaria satmarului in realizarea unor proiecte pentru modernizarea orasului, ca sa ajungem si noi la nivelul oraselor moderni a secolului 21, el incearca sa „bage bete in roata”!
View CommentMultumim!!!
De ce un om care pune întrebări, care cere explicații, este catalogat drept unul care bagă bețe în roate?? Primarul este obligat prin lege să explice tot ceea ce a întrebat consilierul Crăciun. În fond este vorba despre foarte mulți bani. Pe cine deranjează că primarul trebuie să explice clar, să fie transparent în decizii?
View CommentCred că acest subiect ar trebui dezbătut public cu mult mai multă responsabiitate, pe baza unor argumente concrete, nu în baza unor declarații lipsite de orice analiză profesionistă, mânată de intenții politice.
View CommentCreditele se acordă unitățior administrativ-teritoriale pentru realizarea unor obiective de investiții, nu pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare.
Aproape că nu există orașe mai mari în întreaga lume care să nu contracteze credite pentru realizarea unor obiective importante, știind că o investiție mare odată începută nu poate fi tărăgănată mulți ani, funcție de sumele disponibile anual doar din veniturile proprii. Realizarea în timp util a investiției, la costurile prezente, iese de cele mai multe ori mai ieftin decât dacă se încarcă cu costurile inflației sau altor creșteri de prețuri în cursul anilor umrători, nemai vorbind de exploatarea lui de către populație cu mult mai devreme. Aceste avantaje depășesc de cele mai multe ori costul dobânzilor la credite !
Gradul de îndatorare maxim este reglementat de lege la 30 % din veniturile proprii. În multe țări acesta este nelimitat, ceea ce nu este deloc bine, dar la noi este controlat. Graduri de îndatorare anuale sub 20 % sunt absolut suportabile, mai ales că acele sume oricum ar trebui să se ducă spre realizarea acelor investiții, dar cu întârzieri în timp. Care tot ”vor îndatora SĂTMĂRENII pe 15 ani pentru a acoperi aceste costuri”, dar cu o eficiență mult mai mică. Ce ar câștiga populația ??
De aceea, aceste abordări care s-au prezentat de unii sunt lipsite de o analiză obiectivă și au doar un caracter populist.
Desigur, dezbaterea trebuie făcută pe obiectivele care se doresc a se finanța din credit, prioritatea lor, capacitatea de a le finanța și din alte surse, termenele de realizare a lor, etc., dar acesta este un alt subiect.
Ciprian Craciun ar trebui sa vada interesele orasului nu cele proprii.Ce a facut pentru Satmareni ?NIMIC
View CommentExistă acea specie umană numită ”Gicus Contraricus” care indiferent de situație, problemă, soluție la problemă este, după cum și numele-i spune, împotrivă. La orice. (”Iau aer! – De ce? – Nu lua!…). Această rasă sau specie e aceea care creaza problema la rezolvarea problemei, conform legilor Murphy. De fapt este personificarea acestora.
View CommentÎn concluzie Frank Zappa a avut dreptate cand a exprimat:
Pe Pământ sunt două lucruri omniprezente: hidrogenul şi proştii.