Prefectura acuză Primăria Satu Mare de discriminare etnică. Acțiune în instanță!
Instituția Prefectului Satu Mare a deschis o acțiune de anulare în instanță a unei hotărâri adoptate de către Consiliul Local Satu Mare, pe care o consideră discriminatorie sub aspect etnic. Respectiv, introducerea unui articol potrivit căruia cunoașterea limbii maghiare ar fi factor eliminatoriu la angajarea pe un post.
Este vorba despre Hotărârea nr. 144/2017, prin care Consiliul Local intenționa să angajeze un consilier juridic în aparatul permanent. iar consilierii au pus ca și condiție ”capacitatea de exprimare (scris, citit, vorbit) – cel puțin de nivel mediu în limba maghiară”.
Proces de anulare a Hotărârii
Astfel, Instituția Prefectului a deschis în data de 24 iulie 2017 un proces de anulare a Hotărârii la Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Satu Mare. În orice caz, potrivit art. 3, alin.3, din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, actul atacat este suspendat de drept.
”În Anexa nr.1 la hotărârea de mai sus se menţionează la punctul II Criterii specifice în vederea ocupării postului de consilier juridic, aliniat ultim, următoarele: „Capacitataea de exprimare (scris, citit, vorbit) — cel putin nivel mediu în limba maghiară.” Considerăm că această condiţie de participare la concurs este discriminatorie si încalcă Conventia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căreia nu se pot face discriminări pe criteriu de limbă”, susțin juriștii Prefecturii în plângerea către Tribunalul Satu Mare.
Precedent favorabil Prefecturii
De asemenea, Instituția Prefectului invocă practica unitară, respectiv o decizie favorabilă într-un caz similar, judecat la Tribunalul Cluj.
”Subliniem faptul că într-o speţă similară ( dosar nr.6474/117/2012) Tribunalul Cluj a admis acţiunea formulată de reclamant şi a dispus anularea condiției constând în cunoaşterea limbii uneia dintre comunitătile etnice pentru participarea la un concurs. Curtea de Apel Cluj a confirmat soluţia pronunţată de instanța de fond, respingând recursul declarat de pârâte”, mai susțin juriștii Prefecturii.
Ce spune Primăria Satu Mare
Primarul municipiului Satu Mare, Kereslenyi Gabor, susține că Hotărârea în cauză respectă în întregime legislația în vigoare.
”Având în vedere că ponderea cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale se stabileşte pe baza datelor recensământuIui populaţiei organizat potrivit legii, s-a avut în vedere și datele recensămîntului din anul 2011, conform populaţia municipiului Satu Mare se ridică la 102,411 locuitori, majoritatea locuitorilor sunt români ( 54,2%), iar principala minoritate — maghiarii sunt în proporţie de (34,60%). (…) Cetăţenii au dreptul să se adreseze, oral sau în scris, autorităţilor administraţiei publice locale şi aparatului propriu al acestora şi în limba maternă, iar autorităţile administraţiei publice locale şi aparatul propriu de specialitate au obligaţia să răspundă solicitărilor atât în limba română, cât şi în limba maternă. Actele oficiale se întocmesc în mod obligatoriu în limba română”, se arată într-un răspuns semnat de către primarul Kereskenyi Gabor.
si asa ponderea (75%) angajatilor din primarie sunt de etnie maghiara, ce mai conteaza 1 in plus, sa dea toti romanii afara, dorinta unora!
View CommentLa alegeri ar fi o idee sa nu mai avem atat de multi canditati si romanii sa iasa la vot , asa poate nu vom avea cel putin o data pe luna evenimente cu trupe ce vorbesc limbi straine dar totusi cunoscute , ca tara suntem mult prea permisivi cu privire la drepturile minoritatilor …. in fine era deasteptat ca noul primar va face tot posibilul sa reprezinte cat mai bine pe cei ce l au votat , sa ii faca sa se simta mandri si cat mai confortabili in frumosul nostru oras
View Comment