Povestea spărgătorilor de biserici din Satu Mare. Au pus ochii pe kilogramele de aur dintr-o mănăstire
A fost anihilată gașca de spărgători de biserici, formată sătmăreni și sălăjeni. Astfel, un plan îndrăzneț de jaf la o mănăstire a fost șters de pe harta infracționalității, culminând cu sentințele primite de patru bărbați la Judecătoria Carei. Aceștia, doi sătmăreni și doi sălăjeni, au sperat să pună mâna pe o comoară estimată la trei kilograme de aur, ascunsă sub forma unor monede vechi, la Mănăstirea Sfânta Treime Bic, situată în apropiere de Șimleu Silvaniei.
Însă, ceea ce părea a fi un plan bine pus la punct s-a transformat într-un fiasco când trei dintre hoți au intrat în incinta mănăstirii într-o noapte, doar pentru a fi nevoiți să fugă speriați de sunetul alarmei care avertiza autoritățile. Al patrulea complice al grupului a așteptat la mașină, dar și el a fost nevoit să fugă odată cu ceilalți.
Situația lor s-a complicat fiindcă conversațiile lor au fost interceptate de anchetatori. „Totul e ok, stai că acuma intru, am desfăcut ăla, amu celălalt, imediat îi înăuntru, îi în regula! Și să nu mai suni că sunt câini, foarte încet trebuie să ne mișcăm, sunt câini aici la mănăstire”, îi spune unul dintre hoți complicelui său care îi aștepta la mașină.
Cu toate acestea, anchetatorii nu au stat cu brațele încrucișate. Prin intermediul unei anchete meticuloase, întreaga grupare a fost dezvăluită, inclusiv un alt sălăjean care nu participase la tentativa de furt. Autoritățile au demonstrat că aceștia au fost responsabili pentru o serie de furturi comise în județele Satu Mare și Sălaj, aducând prejudicii considerabile, evaluate în zeci de mii de lei.
Sentința pronunțată de Judecătoria Carei a trimis un semnal clar: justiția nu va tolera astfel de acțiuni. Astfel, trei dintre hoți au fost condamnați la închisoare cu executare, în timp ce doi au primit sentințe de închisoare cu suspendare. Cu toate acestea, sentința nu este definitivă și poate fi atacată în termen de zece zile de la comunicare, lăsând o portiță deschisă pentru posibile apeluri și contestații.
FOTO: Arhivă/Scop ilustrativ