Povestea podgoriilor sătmărene
Cartea bilingvă lansată miercuri într-un autentic Wine Bar, prezintă tuturor celor interesați cele mai reprezentative podgorii din zona Sătmarului. Volumul a fost publicat din fonduri câștigate de Rețeaua Fermierilor din Partiumi din partea Guvernului Ungariei. Publicația este cu atât mai specială, cu cât este unică în domeniu, deoarece niciodată până acum nu a fost realizată o imagine atât de completă a podgoriilor sătmărene așa cum apare în „Cartea podgoriilor sătmărene și a vinurilor nobile”. Materialul cules de Domján Levente a fot tradus în limba română de Jankó-Szép Ildikó și ilustrat de fotografiile lui Schupler Arnold.
„Cu toate că, cu ani în urmă a fost realizată deja o publicație care se amintiți vinificatorii din România, în mod inexplicabil, județul Satu Mare este menționat doar cu un număr de patru crame. Ca o completare a acestei lucrări, această publicație a fost realizată cu foarte mare grijă prin vizitarea personală a fiecărei crame prezentate în volum. A fost un aspect important ca vinificatorii incluși în carte să dispună de vinuri îmbuteliate, dar și faptul ca, prin munca lor, să contribuie la înscrierea județului nostru pe harta europeană a vinului” – a menționat Balázs Attila, expert în vinuri și colaborator la realizarea volumului.
La evenimentul de lansare a cărții au fost prezenți un număr însemnat de vinificatori care au adus cu ei cele mai bune vinuri de care dispun, așadar evenimentul a prezentat o oportunitate nu doar pentru o primă întâlnire cu volumul, ci și o ocazie bună pentru degustarea „mărfii concurenței”.
Revenind la volum, această carte cu un design deosebit de frumos, povestește, pe un ton familial, despre dezvoltarea cramelor sătmărene și rezultatele din ce în ce mai frumoase obținute de acestea. Datorită faptului că de-a lungul anilor cramele sătmărene s-au dezvoltat în mod alert: calitatea vinurilor și a rezultatelor obținute la concursurile de vinuri deășesc cu mult nivelul de acum zece ani. Acest lucru a fost subliniat de Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, precizând și faptul că județul nostru se află într-o situație deosebit de norocoasă, deoarece dispune de soluri vulcanice, argiloase și nisipoase, care favorizează cultivarea diferitelor soiuri de struguri, și implicit producerea unei game variate de vinuri.
La lansarea de carte, a fost chiar și exprimată dorința ca vinurile sătmărene de calitate să fie promovate pe scară mai largă, deoarece acestea aduc faimă județului în întreaga lume. Magyar Lóránd, coordonatorul Rețelei Fermierilor din Partiumi, a promis că volumul va fi republicat atât în limba germană, cât și în limba engleză, totodată a adăugat că se fac demersuri, ca din fonduri asigurate de Guvernul Ungariei, să se înființeze la Satu Mare, un laborator acreditat pentru producătorii de vinuri.
Participând la eveniment în calitate de iubitor de vinuri de calitate, Kereskényi Gábor a menționat efectele benefice ale acestui nectar, îndrumându-i pe toți cei prezenți să profite de ocazie și să deguste vinurile expuse.