Povestea minunată a sătmărencei Mărioarei Manea, o bucătărească care gătește cu sufletul
Vă prezentăm povestea deosebită a sătmărencei Mărioara Manea, cunoscută de apropiați drept Mimi. La cei 56 de ani, Mimi, originară din Someșeni, județul Satu Mare, a trăit o viață plină de experiențe bogate și provocări. După o lungă perioadă petrecută în străinătate, ea a revenit în România, stabilindu-se alături de familia sa în Seini, județul Maramureș.
De profesie bucătar, Mărioara se descrie pe sine cu umor și sinceritate: „Sunt și rea de gură, și de mână!” După două decenii de muncă și succes în Portugalia, copiii au chemat-o acasă. Răspunzând chemării lor și din dor de nepoți, Mărioara a decis să-și aducă experiența culinară în țară. Așa a luat naștere proiectul Bistro Frattelli, cel mai nou restaurant din Seini.
Bistro Frattelli nu este doar un restaurant, ci un loc unde se îmbină bucătăria tradițională românească cu influențele portugheze. Toate ingredientele sunt naturale, iar produsele de panificație, carnea și multe dintre ingrediente sunt preparate chiar de Mimi.
Mărioara a urcat pe culmile succesului în Portugalia, ajungând chiar chef, iar acum aduce aceleași standarde în Seini.
„Când m-am întors, în 2020, la rugămințile copiilor mei și de dorul nepoțeilor, mulți mi-au spus că în România nu ai șanse să deschizi o afacere. Eu le-am demonstrat că nu este așa, și că dacă pui mult efort și multă pasiune, și te înconjori de oameni frumoși și harnici, împreună poți să faci orice”, a spus Mimi pentru PresaSM.
Pe data de 27 iulie 2024 se deschide oficial restaurantul Mărioarei: Bistro Frattelli, situat chiar vizavi de Primăria Seini, în zona centrală a orașului. Cei care trec prin Seini sunt invitați să se oprească și să se delecteze cu preparatele delicioase ale talentatei Mimi.
„Pe lângă preparatele din bucătăria tradițională românească, acum avem multe fructe de mare, preparate după standardele culinare ale bucătăriei portugheze. Eu pe asta m-am specializat. De exemplu, avem specialități portugheze pe bază de creveți, de carne de vită, și deserturi delicioase, tot din Portugalia”, a explicat Mărioara Manea.
Anul trecut, Mărioara Manea a făcut senzație la emisiunea „Chefi la cuțite”, difuzată de postul de televiziune Antena 1. Preparatul său, creveți cu sos de usturoi și vin alb, i-a impresionat pe chefi, iar Mărioara a primit două cuțite din trei de la Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu. Sătmăreanca la origine și seineanca prin adopție și-a făcut un selfie memorabil cu toți cei trei jurați: Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu, spunându-le că a revenit în țară din dragoste pentru nepoți.
Bistro Frattelli nu este doar un loc unde poți savura mâncare bună, ci și un exemplu de determinare și pasiune. Mărioara Manea ne arată că, indiferent de provocările întâmpinate, cu multă muncă și dedicație, visele pot deveni realitate.