Povestea hoților săltați în Satu Mare. Cum și unde ”loveau”. Arestați joi!
Operaţiune de proporţii organizată ieri de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale pentru capturarea hoţilor care au făcut ravagii în judeţ în ultimele trei luni. După mai multe investigaţii derulate cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, anchetatorii au reuşit să afle unde se ascundeau aceştia şi s-au dus peste ei cu mascaţii.
Descinderile au avut loc ieri, când peste 30 de poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale, au efectuat 11 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Satu Mare și Botoşani, ţinta fiind locuinţele folosite de suspecţi.
Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, persoanele bănuite ar fi pătruns prin efracţie şi sustras bunuri din mai multe locuinţe, societăţi comerciale şi cabinete medicale, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională fiind de aproximativ 20.000 de lei.
Cu ocazia percheziţiilor, poliţiştii au identificat şi ridicat în vederea continuării cercetărilor aparatură electronică, telefoane mobile, laptopuri, înscrisuri şi sume de bani, o parte din aceste bunuri provenind din furturi. De altfel, o parte dintre laptop-urile ridicate ieri în urma percheziţiilor ar fi fost furate la sfârşitul săptămânii trecute din incinta unor cabinete medicale de pe strada Independenţei.
Jafuri plănuite în detaliu
Ancheta vizează în principal cinci indivizi specializaţi în furturi, care ar fi făcut ravagii prin judeţ, la sfârşitul lui 2017 şi începutul acestui an. Ieri însă, au fost ridicate şi conduse la audieri opt persoane, însă numele acestora şi faptele comise nu au fost făcute publice, întrucât investigaţiile erau în toi. Poliţiştii voiau să afle dacă nu cumva aceştia au beneficiat şi de sprijinul altor persoane în organizarea spargerilor şi în valorificarea bunurilor sustrase.
În baza probatoriului administrat, anchetatorii luau în calcul emiterea a cinci-şase ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele unor făptaşi. Potrivit unor surse neoficiale, suspecţii acţionau numai după planuri bine puse la punct. Mai întâi se interesau de bunurile pe care le-ar putea fura, de valorile aflate în interior, inspectau zonele, vedeau care erau punctele vulnerabile şi abia ulterior treceau la fapte. Fiecare membru al grupării ştia foarte bine ce are de făcut, iar spargerile aveau loc în doar câteva minute. Dacă vedeau că nu pot fura ce şi-au propus, hoţii nu zăboveau prea mult ci preferau să dispară.
„Cercetările se derulează sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat şi tentativă la furt calificat”, a mai declarat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.
SURSA: monitorulbt.ro