Povestea afacerii care i-a adus o primă condamnare lui Ștefan Szilagyi, șeful fotbalului sătmărean
Redacția PresaSM.ro a intrat în posesia rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, prin care Ștefan Szilagyi este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și condamnat de către judecătorii Tribunalului Satu Mare.
UPDATE. Decizie care a fost atacată deja la Curtea de Apel Oradea, de către avocații lui Ștefan Szilagyi.
Procurorii susțin că fapta inculpatului Ștefan Szilagyi, care în perioada 2007- 2012, în calitate de administrator al societăţii comerciale SC SRL, a înregistrat în evidenţa contabilă facturi fiscale care nu au la bază operaţiuni reale, în scopul diminuării obligaţiilor la buget, constituie infracţiunea de evaziune fiscală,
Totul a început în 2012
Ca urmare a sesizării cu nr. 19834 din 21.08.2012 a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare se deschide un dosar penal, iar în anul 12.02.2014 s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunile de evaziune fiscală (…) fată de suspecţii Z.C. şi S.Ş. (Ștefan Szilagyi), pentru săvârşirea infracțiunii de omisiune, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.
Achiziții intracomunitare nedeclarate în întregime
Susnumiţii, în calitate de administratori, în fapt şi în drept, al S.C. S.R.L Satu Mare, în perioada 2007 – 2008, au efectuat achiziții intracomunitare pe care nu le-au declarat în întregime la organul fiscal. De asemenea, s-a constatat că administratorii societății mai sus menționate au înregistrat în evidenţele contabile facturi fiscale reprezentând achiziţii de diferite bunuri de la mai multe societăţi comerciale din tară care nu au la bază operaţiuni comerciale reale.
În declaraţia dată, inculpatul Ștefan Szilagyi susţine că achiziţiile pe care le-a făcut sunt reale, el neputând fi tras la răspundere pentru comportamentul fiscal al partenerilor, invocând jurisprudenţa Curții Europene de Justiție . Şi anume, dacă beneficiarul unei livrări de bunuri este o persoană impozabilă care nu a ştiut şi nu putea să cunoască faptul că operaţiunea respectivă a fost legată de o fraudă comisă de vânzător, cumpărătorul are dreptul de deducerea TVA.
În speţa de faţă cerinţa de fond, cea a realităţii operaţiunilor, nu este indeplinită, rezultatele controalelor încrucişate, informaţiile furnizate, audierile persoanelor implicate, coroborate cu obiectul de activitate total in neconcordanţă cu presupusele bunuri livrate a tuturor acestor societăţi furnizoare, duc la concluzia că aceste societăţi nu au livrat mărfurile, nu au emis facturile, nu au avut nici o relaţie cu SC SRL. Mai mult, inculpatul depune o serie de facturi/ avize de însoţire a mărfii, scrise în limba germană.
Martorii îl contrazic pe Szilagyi
Arată că transportul mărfurilor a fost asigurat de către societăţile partenere, la fel şi descărcarea lor. Această afirmaţie este în neconcordanţă cu declaraţiile a cel puţin trei dintre martori, I.A, B. G., B.I., care susţin că aparatele de cafea sunt aduse personal de administratorul Szilagyi Ștefan.
În cauză a fost efectuată o constatare de către inspector antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare pe care inculpatul o contestă, deoarece există diferenţa între concluziile acestuia şi cele ale raportului de expertiză efectuate în cauza aflată pe rolul Tribunalului Satu Mare, prin care acesta a contestat raportul de inspecţie fiscală.
Inspectorul antifraudă arată că această diferenţă este generată de faptul că expertul contabil C.A. nu a ţinut cont în timpul întocmirii raportului de rezultatele controalelor încrucişate, de audierile efectuate în cauza penală, de răspunsurile formulate de reprezentanţii societăţilor la solicitarea organului de inspecţie fiscală.
În ceea ce priveşte solicitarea inculpatului de clarificarea de către A.N.A.F a sumelor stabilite cu titlu de prejudiciu, aceasta a fost respinsă deoarece raportul de constatare întocmit de specialist antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare acestea au fost calculate.
Ce au mai găsit procurorii
Împreună cu memoriul, inculpatul a depus în apărare jurnalele de vânzări şi cumpărări din perioada ianuarie 2007-decembrie 2011. Se constată că acestea poartă în partea stângă sus, unde în mod normal ar trebui să apară numele societăţii, cuvântul „Exemplu”. Acesta este generat de fapt de aplicaţiile contabile atunci când nu sunt incărcate date referitoare la numele societăţii şi datele de identificare ale acesteia.
De asemenea formulare depuse nu sunt semnate, nu poartă nici o informaţie despre persoana care le-a intocmit/generat/aprobat/semnat, astfel încât nu există certitudinea că aceste jurnale aparţin evidenţei contabile ale SC SRL.
Toate cele expuse mai sus duc fără echivoc la concluzia că SC SRL nu s-a aprovizionat cu marfă de la societăţile în cauză, facturile fiind întocmite fictiv pentru diminuarea bazei impozabile/taxabile, şi implicit a dărilor către buget, concluzionează procurorii.