Polițiștii vor amenzi mai mari. Ar fi prima creștere după mulți ani de plafonare
Polițiștii vor amenzi mai mari, asta după ce punctul de amendă a fost plafonat încă din 2017. Potrivit legii, acesta ar trebui să reprezinte 10% din salariul minim brut, dar printr-o Ordonanță de Urgență s-a stabilit plfonarea. Noul proiect al Ministerului de Interne ar reduce la jumătate procentul din salariu pentru punctul de amendă, doar că în bani, amenzile vor fi mai mari, pentru că ar înceta plafonarea.
Un proiect al ministerului de Interne prevede majorarea punctului de amendă la 165 de lei, după ce, încă din 2017, acesta a rămas plafonat la 145 de lei, adică 10% din cât era salariul minim brut la vremea respectivă. Salariul a crescut, dar guvernele succesive au tot prelungit plafonarea. Ultima dată salariul minim a crescut pe 1 octombrie 2023, dar punctul de amendă a rămas tot plafonat la 145 de lei.
Ministerul de Interne vrea să renunțe la această plafonare. Modificarea propusă vizează scăderea la 5% a procentelor din salariul minim brut pentru un punct de amendă, doar că schimbarea va presupune și sistarea sistemului de plafonare. Astfel, dacă va fi adoptat proiectul de ordonanță al MAI, punctul de amendă va fi de 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în prezent. Scăderea în procente înseamnă, totuși, o creștere în bani și asta pentru că punctul de amendă, odată cu dispariția plafonării, ar ajunge la 165 de lei.
Asta înseamnă că, după o abatere la Codul Rutier sancționată cu două puncte de amendă, în loc de 290 de lei, șoferul va avea de plătit 330 RON. Dacă încălcarea este încadrată în clasa a II-a, iar șoferul s-a ales cu cinci puncte amendă atunci, în loc de 725 RON va avea de plătit o amendă de 825 RON. Pentru abateri grave, de 20 de puncte amendă, în loc de 2900 RON, șoferul va avea de achitat o amendă de 3300 RON.
Același proiect de ordonanță mai prevede că firmele nu vor mai putea plăti jumătate din cuantumul minim al amenzilor din Codul rutier, în termenul de 15 zile, facilitate de care beneficiază persoanele fizice. Asta pentru că proiectul exclude amenzile din Codul Rutier care vizează persoanele juridice de la facilitatea plății înjumătățite.
Până acum, singura prevedere care excepta persoanele juridice la plata jumătății din cuantumul minim al amenzilor a fost cea legată de necomunicarea în termen a datelor de identificare ale persoanei căreia i-a fost încredințat un vehicul.
Amenzile pentru persoane juridice pot ajunge până la 14.500 RON în prezent și vor fi de 16.500 RON, asta dacă proiectul de ordonanță este adoptat în forma propusă de Ministerul Afacerilor Interne.
Dragi militieni, sa lucrati pana la 65 de ani, nu vreti?
View CommentTeparii societatii civile!!!