Polițiștii sătmăreni, cu ochii pe șoferii profesioniști. I-au prins că „măsluiau” timpii de condus
Polițiștii rutieri sătmăreni au acționat în perioada 19-25 februarie a.c., prin efectuarea de controale specifice în materie de legalitate transporturi în cadrul planului de acțiune național Roadpol „TRUCK&BUS”. Au fost verificate sute de autovehicule, atât cele destinate transportului de persoane cât și cele destinate transportului de mărfuri. În urma verificărilor din trafic, oamenii legii au constatat sute de abateri, iar amenzile date se ridică la peste 160.000 de lei.
Cu ocazia activităților de control, au fost verificate peste 200 de autovehicule destinate transportului de mărfuri privitor la respectarea timpilor de conducere, a pauzelor și a perioadelor de odihnă, totodată privind intervențiile asupra aparatului de înregistare a timpilor de conducere prin utilizarea unor dispozitive neomologate de natură să conducă la alterarea datelor înregistate de aparatul tahograf.
De asemenea, au fost verificate peste 120 de autovehicule destinate transportului de persoane referitor la deținerea documentelor privind apartenența pasagerilor la categoria pentru care este licențiat operatorul de transport, deținerii certificatelor de clasificare corespunzătoare ori de închiriere după caz, a copiilor conforme ale licențelor de transport, precum și privitoare la respectarea timpilor de conducere, a pauzelor și a perioadelor de odihnă, ori intervenții asupra aparatului de înregistare a timpilor de conducere.
În urma controalelor efectuate, au fost constatate 403 abateri de la normele legislației specifice transporturilor rutiere, fiind aplicate sancțiuni în valoare de 162.190 lei și dispuse inclusiv diferite măsuri complementare.
„Probleme la tahograf”
În cazul a patru conducători de autoutilitare s-a dispus pe lângă măsura principală de sancționare contravențională și măsura complementară de ridicare a cartelelor tahograf în baza dispozițiilor Ordonanța Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, întrucât aceștia efectuau transport public de marfuri cu o cartelă care nu le aparțineau, încălcând astfel dispozițiile legi speciale în acest domeniu de activitate.
În cazul unui conducător de autoutilitară s-a dispus măsura confiscării unui obiect folosit la manipulareaaparatului de înregistare a timpilor de conducere prin utilizarea unui dispozitiv tip telecomandă folosit la alterarea datelor înregistate de aparatul tahograf.
În cazul unui conducător de autoutilitară s-a dispus măsura confiscării unui obiect folosit la manipulareaaparatului de înregistare a timpilor de conducere prin utilizarea unui dispozitiv tip magnet folosit la alterarea datelor înregistate de aparatul tahograf.
În cazul unui conducător de autocisternă s-a dispus, pe lângă măsura principală de sancționare contravențională, și măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile, întrucât acesta a circulat pe drumurile publice de pe raza județului Satu Mare având o concentrație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cazul altui conducător de autoutilitară s-a dispus pe lângă măsura principală de sancționare contravențională și măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 60 de zile, întrucât acesta a circulat pe drumurile publice de pe raza județului Satu Mare efectuând o manevră neregulamentară de depășire.
În cazul unui conducător de autoutilitară s-a dispus măsura reținerii certificatului de înmatriculare întrucât cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că avea înmatricularea suspendată pe motiv ITP expirat de peste 3 luni de zile, astfel fiind aplicată și măsura legală de sancționare prevăzute de OUG 195/2002 pentru încalcarea acestei reguli de circulație.