CEDO: Polițiștii sătmăreni, buni de plată pentru că ar fi agresat niște romi
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotărât ca unii polițiști din județul Satu Mare să plătească despăgubiri materiale față de membri ai unei familii de romi din comuna Acâș, județul Satu Mare. Mai exact, suma de 36.000 de euro pentru anumite fapte petrecute încă la nivelul anului 2008. Cei care au făcut anunțul este Fundația Romani Criss.
”În rezoluția sa, Curtea reiterează că cetățenii se află într-o situație vulnerabilă atunci când sunt plasați sub controlul agenților de stat, ca atare aceștia din urmă trebuie să dovedească faptul că actele lor nu au fost arbitrare. În fundamentarea Curții se arată că instanțele naționale cărora Fogorași și alții li s-au adresat nu au realizat o anchetă efectivă și promptă pentru a stabili modul în care s-au desfășurat evenimentele descrise în plângere, respingând astfel acuzatiile petenților drept neîntemeiate”, se precizează în comunicatul de presă remis de cei de la Romani Cris.
În plângerea soților Fogorasi, reprezentați la CEDO de către asociația Romani Criss, se arată că, în 4 iulie 2008, membri ai acestei familii – soț, soție, fiica de 13 ani și bunicul matern – au fost supuși unei serii de acte de violență exercitate de către polițiști în fața dispensarului din localitatea Acâș, județul Satu Mare, dar și la postul de poliție.
CEDO arată, între altele, că polițiștii nu au întocmit un proces verbal din care să reiasă motivele pentru care membrii familiei Fogorași au fost duși la secția de poliție și pentru care ulterior cei doi soți au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzația de ultraj contra bunelor moravuri.
De asemenea, Curtea notează că nu a fost justificată interogarea fetei de 13 ani, dar și că în documentele întocmite de Poliție nu sunt consemnate rănile – și nici explicata sursa lor – pentru care Z. Fogorasi a necesitat aproximativ trei luni de îngrijiri medicale după ce a ieșit din arest.
Conform sursei citate, CEDO a stabilit că România a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că ”nimeni poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.
Pentru repararea prejudiciului moral, Curtea a dispus acordarea sumei de 12.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei reclamanți, al patrulea nefiind eligibil.
in sfarsit cineva ii pune la plata pe militieni pentru prostia lor. bravo CEDO! cu toate ca NOI o sa platim acea amenda, ca deh asa e la noi, sper ca acei militieni sa fie dati afara, cel putin, daca nu pusi la plata amenzii CEDO pentru comportamentul lor de atunci si de atunci incoace in multe alte „INTERVENTII”.
View Comment#aicesalefaci #lapuscarie