Polițiștii: noile prevederi privind folosirea radarului va crește numărul de morți
Sindicatul Europol a transmis președintelui Iohannis o nouă scrisoare deschisă prin care îl roagă pe șeful statului să nu promulge modificările aduse legii circulației. Parlamentarii au votat că oamenii legii nu au voie să folosească radarul dacă mașinile nu poartă însemnele Poliției.
În această săptămână a fost trimisă spre promulgare Președintelui României, legea de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Parlamentarii au decis că polițiștii pot utiliza aparatele radar doar dacă acestea sunt în mașini marcate cu însemnele Poliției. Regula se aplică și pistoalelor radar, acestea pot fi folosite doar de polițiști care poartă semnele de identificare ale instituției pe care o reprezintă. Iar oamenii legii nu pot folosi radarul decât dacă sunt la 10 m de mașinile de poliție, se mai arată în modificările aduse legii circulației.
Oamenii legii nu sunt deloc mulțumiți de noua formă a legii și îl roagă pe Iohannis să nu promulge modificările.
„Iată că îndârjirea politicienilor de a se pune la adăpost de consecințele nerespectării regimului legal de viteză persistă chiar cu prețul creșterii numărului de morți pe drumurile publice în condițiile în care viteza reprezintă principala cauză de producere a accidentelor în România,” spun cei de la Europol.
În plus, spun oamenii legii, jumătate din politicienii care au susținut modificările au fost prinși nerespectând viteza legală.
„Nu mai puțin de jumătate din parlamentarii care au declarat public că sprijină aceste modificări au fost depistați în trafic și le-a fost suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice după ce au gonit cu viteze ce au depășit cu peste 50 de km/h limitele legale din localități și din afara localităților,” argumentează oamenii legii.
Polițiștii spun că noile prevederi aduc atingere siguranței participanților la trafic, iar oamenii legii nu îi vor putea identifica și sancționa pe cei care depășesc viteza legală.
Vitezele mari, din cauza lipsei de autostrăzi. Amenzile, prea mici pentru cei bogați
În documentele care însoțesc propunerea, parlamentarii spun că actuala situație, cea a „statului la pândă”, nu i-a descurajat pe șoferi, iar numărul celor care circulă cu viteză cu 50 km/h mai mare decât cea admisă este în creștere.
Oamenii legii explică altfel fenomenul. Șoferii circulă cu viteze prea mari pe drumurile naționale și județene pentru că nu au autostrăzi. Cel puțin asta le spun polițiștilor atunci când sunt opriți pentru depășirea vitezei legale. Iar până când Guvernul nu se va achita de datoria sa de a construi autostrăzi și o infrastructură de șosele de mare viteză, șoferii auto vor continua să încalce legea, încercând să ajungă mai repede la destinație.
Doar că modificările, spun polițiștii, vor face mult mai grea sancționarea acestora.
Iar polițiștii mai atrag atenția și asupra faptului că sistemul de amenzi, așa cum este el gândit, îi favorizează pe cei bogați, care își permit să încalce legea.
Domnilor polițiști sunteți angajați sa ne apărați nu sa ne vânați.
View CommentParca era și o filmare cu o duba când a văzut radarul a frânat și sa răsturnat.
Stati la loc vizibil, încă odată va spun, marți a fost iohanis la Craiova, ați fost pe tot traseul, Bv, așa sa stati, nu 2 ascunși in Șanț. Preveniți, nu vânați!
Preventia reduce numărul accidentelor.
View CommentUn polițist ascuns în șanț nu este util.