Polițiștii explică de ce stau „la pândă”: „Zmeii șoselelor” se transformă în „mielușei”
Într-o postare pe Facebook, polițiștii explică de ce stau „la pândă”. Oamenii legii spun că totul este legat de comportamentul disimulat pe care îl au unii șoferi, pietoni și bicicliști.
Într-o postare pe Facebook, polițiștii explică de ce stau „la pândă”. Prezența în trafic, în mașini nesemnalizate, este o încercare de „îmblânzire” a „zmeilor șoselelor”, spun oamenii legii.
„Se spune despre conștiință că este ceea ce faci atunci când crezi că nu te vede nimeni. Unii șoferi, motocicliști, bicicliști sau pietoni au un comportament disimulat atunci când se află în preajma unui echipaj de poliție sau cred că nu sunt observați. Din ,,zmeii șoselelor”, care uită de multe reguli de circulație și îi pun pe ceilalți participanți la trafic în pericol, se transformă, preț de câteva clipe cât sunt în apropierea polițiștilor, în ,,mielușei” care ar ajuta bătrânele să traverseze strada. Problema este că la câțiva kilometri distanță produc un accident din cauza căruia multe familii au de suferit. Nu suntem peste tot și nici ,,big brother” nu suntem să avem ochi oriunde, însă grija noastră este ca fiecare să ajungă acasă în siguranță,” explică polițiștii.
Oamenii legii mai spun și că practica este una destul de răspândită și în alte țări, tocmai pentru că funcționează.
„Acestea sunt mijloace eficiente de menținere a siguranței rutiere, societatea înțelege necesitatea și utilitatea lor, iar mulți dintre șoferii români care au condus în străinătate au observat personal acest lucru. Mulți ne spun că doar asta facem (pânda) și că este mai comod să stai la căldură în mașină și să aștepți ,,să pice” un șofer grăbit decât să dirijezi sau să ieși în teren și să aplici sancțiuni celor care staționează neregulamentar, merg pe linia de tramvai sau traversează neregulamentar. Le spunem că facem toate aceste lucruri și că polițiștii sunt prezenți în trafic de la primele ore ale dimineții, până seara târziu, indiferent că vorbim de zile geroase, ploioase sau cu temperaturi caniculare. Însă toată această muncă a mii de polițiști este mai puțin vizibilă pentru că atunci când lucrurile funcționează sunt puțini cei care îi observă pe oamenii din spatele rezultatelor,” mai spun polițiștii.
Pentru unii participanți la trafic, principala problemă în cazul unei sancționări este faptul că nu au văzut mașina de poliție. Oamenii legii se întreabă retoric ce comportament social ar avea aceste persoane dacă ar trăi într-o lume în care nu există legi și nici persoane care să le aplice.
„Din perspectiva unora, problema nu este că au încălcat regulile de circulație, ci faptul că nu au văzut echipajul de poliție atunci când au încălcat legea și i-au pus pe ceilalți participanți la trafic în pericol… și revenim la ideea cu care am început: conștiința este ceea ce faci atunci când crezi că nu te vede nimeni. Dacă am privi lucrurile din această perspectivă, ne întrebăm oare ce comportament social ar avea aceste persoane dacă ar trăi într-o lume în care nu există legi sau în care nu are cine să le aplice? Știm că faptul că aplicăm sancțiuni nu ne face cea mai iubită categorie profesională, însă treaba noastră este să acționăm pentru ca oamenii să poată conviețui în condiții de siguranță, iar mersul pe stradă sau un drum până la rude sau prieteni să fie un prilej de bucurie, nu o luptă pentru supraviețuire,” mai explică polițiștii.