Polițiștii ar putea constata contravențiile în baza filmărilor realizate de șoferi
Polițiștii ar putea constata contravențiile în baza filmărilor realizate de șoferi. Este vorba despre un proiect de lege depus deja la Parlament. Proiectul prevede că orice contravenţie în trafic să se poată constata de poliţişti şi pe baza unor mijloace video folosite de participanţii la trafic sau de autorităţile administraţiei publice locale.
Inițiativa îi aparține deputatului USR Mihai Botez. Acesta a precizat că propunerea legislativă presupune a da posibilitatea poliţiştilor să emită procese-verbale de contravenţie pe baza înregistrărilor video care să provină de la camerele de bord.
”Ştim că în ultima perioadă foarte mulţi conducători auto îşi montează camere de bord şi înregistrează foarte multe abateri. (…) Faptul că ele nu sunt sancţionate decât foarte rar duce la acest număr foarte mare de accidente. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi. Până pe 20 septembrie eram în top cu 1.202 români care şi-au pierdut viaţa pe străzile din România în peste 3.500 de accidente. Iar eu sper cu acest proiect că vom putea cu toţii să participăm la o mai mare siguranţă în trafic. Acest proiect nu înseamnă delaţiune, nu înseamnă să ne pârâm unii pe alţii, dar înseamnă să sancţionăm atunci când participanţii la trafic încalcă regulile de circulaţie”, a precizat Mihai Botez.
Potrivit proiectului: ”constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanţii la trafic ori de autorităţile administraţiei publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Pentru constatarea contravenţiei este necesară şi declaraţia pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenţii şi asupra autenticităţii şi veridicităţii înregistrării video furnizate de către acesta”.
Mai mult, conform proiectului, după stabilirea identității contravenientului, procesul verbal de sancționare se va emite în lipsă. Lipsa martorilor nu ar constitui un impediment care să atragă nulitatea sancțiunii într-un eventual proces în instanță.
pfuuu de cand asteptam sa aud asta!
View Comment@CETATEAN
View CommentSă nu te bucuri încă! Formularea asta cu „ar putea” lasă niște semne de întrebare.