Poliția Satu Mare a împânzit județul cu aparate radar! Peste o sută de șoferi au fost prinși în plasă
Acțiune rutieră în oglindă, derulată de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, în paralel cu cei din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Ieri, 19 noiembrie a.c., polițiștii rutieri sătmăreni împreună cu cei bihoreni au organizat o acțiune rutieră în oglindă, cu radare dispuse în cascadă, pe D.N.19.
Pe parcursul zilei, polițiștii sătmăreni au acționat atât pe raza județului, cât și în municipiul Satu Mare, cu scopul de a impune respectarea regimului legal de viteză, prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul vitezei excesive sau neadaptate la condițiile de drum, dar și pentru combaterea conducerii vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.
Pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, polițiștii rutieri sătmăreni angrenați în activitate au utilizat 4 aparate radar și un pistol.
În cadrul acțiunii, au fost aplicate peste 115 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 39 000 lei, majoritatea conducătorilor auto fiind sancționati pentru depășirea limitelor legale de viteză.
De asemenea, polițiștii rutieri au reţinut 14 permise de conducere.
Astfel, 14 conducători auto, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, au fost depistați circulând cu viteze cuprinse între 101 și 117 km/h, pe tronsoane de drum pe care viteză maximă legală admisă este de 50 km/h.
În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au adus în atenția conducătorilor auto importanța respectării prevederilor legale, atât pentru siguranța proprie, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Pentru evitarea evenimentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool, polițiștii recomandă:
- Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
- Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetărilor, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
- Consumul de alcool nu este compatibil cu conducerea autovehiculelor, deoarece pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.
- De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
- Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza.
Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creşte.
Totodată, neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere, motiv pentru care, polițiștii recomandă adaptarea în permanență a vitezei de deplasare la particularităţile de drum și de trafic.