Poliția Animalelor Satu Mare le pune ”botniță” animalelor bipede. Peste o mie de amenzi și zeci de dosare penale
În perioada ianuarie-decembrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Satu Mare au aplicat un număr de 1.489 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 265.420 lei, pentru nerespectarea legislației în domeniu. În această perioadă poliţiştii au realizat 63 de verificări în cadrul consiliilor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Satu Mare privind respectarea obligațiilor legale de înființare a serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, potrivit OUG nr. 155/2001.
Au fost, de asemenea, verificați şi proprietarii, deţinătorii de animale, persoane fizice şi juridice care au postat/promovat în mediul online anunţuri cu privire la vânzarea animalelor din specia canină, acţiunea având ca scop identificarea şi combaterea posibilelor fapte privind traficul ilegal de animale şi prevenirea despărţirii puilor de mamă în vederea comercializării, înaintea vârstei de 8 săptămâni, faptă de natură penală care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an, conform Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.
Totodată, s-au realizat verificări în cadrul cabinetelor /clinicilor medical-veterinare care efectuează acţiuni sanitar-veterinare în vederea respectării legislaţiei naţionale, privind acţiunile de microcipare, deparazitare, vaccinare, emitere şi eliberare carnete de sănătate şi paşapoarte. Acţiunile de verificare s-au desfăşurat în colaborare cu reprezentanţii DSVSA Satu Mare.
Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor au desfășurat activități de informare a deținătorilor de animale în vederea responsabilizării acestora, acțiuni care au vizat obligațiile legale a deținătorilor de animale prevăzute de lege, respectiv :
- asigurarea condiţiilor de bunăstare ale animalelor în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție privind un adăpost corespunzător, hrană și apă suficientă, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asigurarea de asistență medical veterinară (vaccinări și deparazitări periodice);
- obligația proprietarilor de a identifica prin microcipare câinii în termen de 90 de zile de la fătare, sau înainte de vânzare/donare cu titlu gratuit, scoaterea în spații publice a acestora,
- proprietarii câinilor de rasă comună sau metișii acestora au obligația sterilizării acestora, fapt important în prevenirea înmulțirii haotice, în prevenirea abandonului și respectarea fenotipică a caracterelor de rasă.
- proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligația să îi înregistreze la Asociația Chinologică și la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință în fotocopie eliberată de Asociația Chinologică Română precum și o declarație pe propria răspundere cu privire la caracteristicile animalului.
Modurile de sesizare: Sesizările directe se depun la sediul Biroului pentru Protecția Animalelor la adresa str. Petofi Sandor nr.32 , prin e-mail la adresa [email protected] sau sesizare telefonică la numărul de telefon al biroului 0261 807 769.