Poliția Animalelor la raport: Cazuri de cruzime împotriva animalelor în județul Satu Mare
Sătmărenii uită să își vaccineze antirabic animalele, uită să le microcipeze și nici nu se înghesuie să își sterilizeze metiștii. O arată datele Poliției Animalelor, care doar anul trecut a amendat peste 300 de proprietari de patrupede. Au fost înregistrate și infracțiuni mult mai grave. Polițiștii au trebuit să se ocupe și de cazuri de ucidere fără drept și de schingiuire a animalelor.
Sătmărenii nu se înghesuie să își vaccineze, microcipeze și să își sterilizeze patrupedele. O arată datele Poliției Animalelor, furnizate la solicitarea PresaSM. Anul trecut, polițiștii au aplicat 341 de amenzi, proprietarilor care au uitat să respecte drepturile animalelor.
Cel mai adesea, proprietarii au fost amendați pentru că nu au administrat animalelor vaccinul antirabic, dar și pentru că nu au microcipat animalele și nu au steriziat cânii metiși. Amenzi au fost date și pentru că nu li s-a asigurat animalelor adăpost corespunzător, hrană și acces la apă potabilă, loc suficient de mișcare, grijă și atenție, dar și îngrijiri medicale.
Valoarea totală a amenzilor aplicate de Poliția Animalelor Satu Mare în cursul anului 2021 se ridică la 36.900 de lei.
Poliția Animalelor Satu Mare: 16 cazuri de cruzime împotriva animalelor
Au fost, în schimb, înregistrate și cazuri mai grave. Astfel, pentru un număr de 15 animale, în cursul anului trecut, polițiștii au decis preluarea acestora din grija stăpânilor și plasarea lor în adăpost.
Poliția Animalelor Satu Mare a avut de soluționat și cazuri grave. Pe parcursul lui 2021 au fost constatate 16 infracțiuni, cele mai multe dintre ele ținând de uciderea fără drept și schingiuirea animalelor.
Cel mai adesea, Poliția Animalelor Satu Mare a fost sesizată chiar de către sătmăreni, inclusiv la numărul unic de urgență 112. Nu puține au fost și cazurile în care oamenii legii s-au sesizat din mediul online, după ce înregistrările cu relele tratamente aplicate animalelor au fost făcute publice. În plus, polițiștii au răspus și sesizărilor făcute de ONG-ul Free Life, cel care se ocupă de protejarea și promovarea drepturilor animalelor.
Guvernul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor în luna octombrie a anului 2020, iar noua structură a devenit operațională după alte 60 de zile.
„Am prevăzut în proiectul de investiţii şi autoutilitare pentru Poliţia Animalelor, astfel încât să dotăm această structură la cel mai înalt nivel, pentru a interveni în timp operativ acolo unde este nevoie pentru a salva un suflet nevinovat”, a precizat Marcel Vela, ministrul de Interne la acea vreme.