Poliția animalelor cheamă la explicații sătmărenii care vând animale pe internet. Mai multe persoane audiate
Poliția Animalelor și-a intrat în atribuții și la Satu Mare, iar potrivit informațiilor PresaSM, mai mulți sătmăreni au fost chemați de oamenii legii pentru a da explicații în urma postării unor anunțuri de vânzări de animale pe diferite platforme online.
Sursele PresaSM nu au menționat dacă acțiunile celor de la Poliția Animalelor sunt legate de vânzarea de animale crescute pentru consum sau de animale de companie.
La nivelul județului Satu Mare, toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții. La finalul săptămânii trecute, la nivelul județului Satu Mare mai erau active 14 focare de pestă porcină, iar DSVSA a precizat că, împreună cu oamenii legii, vor continua controalele pentru a preveni comerțul ilicit cu suine.
În plus, DSVSA a emis avertizări și pentru crescătorii de păsări, în contextul în care mai multe țări europene se confruntă cu focare confirmate de gripă aviară, subtipul H5N8.
În ceea ce privește comerțul cu animale de companie și aici există reguli stricte, cele mai multe dintre ele vizând vânzarea cânilor, anunțurile cu privire la patrupede fiind cele mai multe.
În România, sunt INTERZISE, prin lege:
1) Monta (împerecherea) câinilor care nu au pedigriu (A, B sau C) sau care nu sunt câini utilitari.
Pedigriul este un document eliberat de Asociația Chinologică Română (AChR), iar carnetul de sănătate al câinelui este un document medical, eliberat de un medic veterinar. Cele două documente nu se pot substitui unul celuilalt.
2) Vânzarea câinilor care nu poartă microcip și nu sunt înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS).
3) Comercializarea câinilor din rasele pit bull, boerbull, bandog și metișii lor.
De asemenea, este obligatorie sterilizarea oricărui câine, inclusiv a celor descriși ca fiind de rasă, dar pentru care nu există documente care să ateste apartenența la rasă (pedigriu). Această obligație nu se impune pentru câinii utilitari.
ONG-urile din domeniul protecției animalelor au făcut repetate apeluri cu privire la comercializarea responsabilă a animalelor.
În 2019, una dintre cele mai populare platforme de anunțuri, Olx, împreună cu mai multe ONG-uri, a introdus noi criterii pentru anunțurile care vizau vinderea de câini și pisici.