Pokerul Afacerilor: Strategii de Negociere pentru Câștigători
Arta negocierii este probabil cel mai practic tip de artă care ajută mai ales tinerii antreprenori să se îndrepte spre un drum de succes. Adevărul este că psihologia negocierii și anumite tehnici de negociere ar trebui să facă parte din arsenalul oricărui antreprenor. Iar acesta ar trebui să țină pasul cu lumea modernă care schimbă aceste tactici de negociere de la an la an, deci practic trebuie îmbunătățite în mod constant. În articolul de mai jos, vom discuta câteva strategii eficiente care te vor ajuta să închei cu succes orice tip de contracte. Așadar haide să descoperim împreună acest ghid de succes.
1. Primele 5 minute sunt vitale: Concentrează-te
Potrivit unui studiu realizat recent, se spune că primele 5 minute ale oricărei negocieri sunt vitale. Oarecum acestea pot deja vizualiza rezultatul final.
La fel ca în gambling sau jocul de păcănele demo, primele minute contează, deoarece îți vor arăta încotro se îndreaptă pariurile tale.
Ce ai de făcut în aceste prime minute este să câștigi încrederea celui de lângă tine și este chiar indicat să ai o stare similare acestuia. Cu un extra efort poți să imiți chiar stilul de vorbire.
Aceste tehnici de convingere subtile vor face ca interlocutorul să te placă și să se simtă excelent în compania ta.
Dacă reușești ca posibilul asociat să se simtă în largul său în aceste prime momente, poți considera negocierea pe jumătate câștigată.
Dacă nu folosești tehnici de convingere potrivite pentru conversația în curs și nu captezi atenția interlocutorului de la început, vei pierde timpul și nu vei avea niciun rezultat.
2. Țintește sume maxime
Fie că vorbim de acorduri comerciale sau negocieri, specialiștii în acest domeniu ne sugerează, ba chiar încurajează să începi negocierea cu o sumă mai mare decât cea pe care ți-ai propus-o inițial.
Ei spun că această primă sumă poate determina rezultatul final. Practic, cu cât suma inițială este mai mare, cu atât rezultatul final va fi mai favorabil.
Acest principiu este bine de utilizat mai ales în momentul negocierii salariului la un job nou de exemplu. Interlocutorul nu știe care este suma dorită, ci doar poate presupune. Așadar profită de acest aspect.
3. Fii primul și condu discuția
Cel mai perfect scenariu este acela în care tu începi o nouă negociere. Asigură-te că ești primul care face oferta. Nu aștepta propunerea celuilalt. Doar așa vei reuși să stabilești suma inițială de la care vor porni discuțiile de negociere. Mai mult, dacă ești primul vei da dovadă de încredere.
4. Fața ta spune multe: Exprimă-te
Limbajul corpului nostru, exprimă de cele mai multe ori mesajul de care ai nevoie. De exemplu, dacă îți convine suma propusă, asigură-te că schițezi măcar un zâmbet convingător.
În cazul în care nu ești mulțumit, fă astfel încât interlocutorul să îți observe nemulțumirea. Limbajul propriului corp îi va sugera acestuia dacă tu ești mulțumit sau nu de propunere.
Este vital să demonstrezi că iei în considerare argumentele interlocutorului, însă dovedește că și tu ești pregătit la rândul tău și ești convins de ce nu cedezi.
5. Timpul e limitat: Demonstreaz-o
Probabil ai observat ce repede se golesc rafturile în magazin atunci când apare o promoție. Același principiu de urgență se placă și în arta negocierii. Dacă reușești să-ți convingi interlocutorul că oferta pe care o propui are un termen de expirare,
6. Mai multe informații, mai mute șanse
În cazul în care vrei să influențezi decizia celuilalt, asigură-te că oferi cât mai multe informații și argumente potrivite. Chiar în momentul negocierii, cantitatea informațiilor este mai vitală decât calitatea lor. Astfel, interlocutorul va fi mult mai deschis spre negocieri și mai ușor de convins.