Ploaie de stele! Evenimentul astronomic al lunii decembrie, vizibil la Satu Mare
Astronomii, amatori sau profesioniști, sunt în așteptarea Geminidelor. Între 4 și 17 decembrie ne așteaptă o nouă ploaie de stele.
Evenimentul astronomic al lunii decembrie va fi vizibil și la Satu Mare având în vedere condițiile meteo prognozate. În ziua de 13 spre 14 decembrie, Pământul va trece printr-o zonă cu cantități mari de praf lăsate în urmă de asteroidul Phaethon. Este vorba despre ploaia de stele denumită popular Geminide, pentru că par să vină din constelația Gemeni.
„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2018, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc <<Geminide>>,” spun astronomii de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu.”
Ploaia de stele din luna decembrie este una specială prin intensitatea dar și durata în care pot fi observați meteorii.
„Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi”(meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer,” recomandă astronomii.
Când și cum putem observa stelele căzătoare
Meteorii pot fi văzuți oricând între 4 și 17 decembrie, dar la Satu Mare, prognoza meteo ne arată că în prima parte a perioadei, cerul va fi mai mult noros pe timpul nopții. Dar cele mai multe stele căzătoare vor putea fi observate în apropierea perioadei maxime, iar pe atunci și la noi în județ cerul se va mai însenina.
Începând cu data de 12 decembrie, meteorologii se așteaptă la un cer variabil dar mai mult senin, și pe timpul nopții. Astfel, chiar dacă condițiile de observare nu vor fi optime, sunt destule șanse ca în nopțile de 13/14 și 14/15 sătmărenii interesați să poată vedea stelele căzătoare.
„Cel mai potrivit este să urmăriți cerul în a doua jumătate a nopții de 13 spre 14 decembrie, până la începutul zilei sau în noaptea următoare. Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, șanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în amândouă serile. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari. În mod normal se mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori,” recomandă specialiștii de la Observatorul Astronomic.
Unde trebuie să vă uitați
Deși par că își au originea în constelația Gemeni, stelele căzătoare vor putea fi observate indiferent unde vă uitați pe bolta cerească.
„Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult cu atât veţi vedea mai multe. Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit. După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grasde deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord,” recomandă astronomii.
Partea bună la Geminide este faptul că sunt lente, așa că le puteți observa pentru un timp mai îndelungat decât stelele căzătoare din perioada de vară.
„Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s,” mai spun specialiștii.
Stelele căzătoare din luna decembrie sunt cele mai recent descoperite. Dacă Perseidele și Leonidele au fost observate și în primii ani ai erei noastre, Geminidele au fost pentru prima dată observate în 1862. În plus, astronomii spun că în fiecare an, ploaia de stele devine tot mai puternică.
Citește și:
Prognoza meteo, când scăpăm de ger și când vin ninsorile
Cum s-a văzut la Satu Mare cea mai lungă eclipsă de Lună