Ploaie de stele căzătoare. Orionidele fac spectacol pe cer
Orionidele reprezintă o ploaie anuală de meteori care durează aproximativ o săptămână și poate fi observată la sfârșitul lunii octombrie. Orionidele sunt asociate cu cometa Halley, iar denumirea lor provine de la punctul din care provin, numit punct radiant, care se află în constelația Orion. Ploaia de stele se desfășoară anual în perioada 2 octombrie – 7 noiembrie, atunci când pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley. Maximul curentului de meteori va fi atins între 21 și 22 octombrie.
Meteorii pătrund în atmosfera planetei cu 66,16192 km/s, iar fenomenul rezultat este unul spectaculos. Maximul ploii de meteori va fi atins între 21 și 22 octombrie, când vor putea fi observate pe cer aproximativ 20 – 30 stele căzătoare pe oră.
Orionidele sunt vizibile de oriunde de pe Pământ și pot fi văzute oriunde pe cer. Ca și în cazul majorității evenimentelor de acest gen, poluarea vă poate împiedica să vedeţi aşa cum trebuie ploaia de meteori. Dacă este posibil, îndepărtați-vă de luminile orașului, un lucru care vă poate împiedica să admiraţi spectacolul.
Ieșiți în jurul orei 1:30 a.m. din casă și lăsați-vă ochii să se adapteze la întuneric timp de aproximativ 20 de minute. Binoclurile și telescoapele nu vor îmbunătăți imaginea în detaliu, deoarece sunt concepute pentru a vedea mai mult obiectele staționare pe cer.
Aceste mici fragmente de cometă – unele mici ca un bob de nisip – se numesc meteoroizi. Când intră în atmosfera Pământului, devin meteori. Fricțiunea cauzată de rezistența aerului determină încălzirea meteorilor, creând o linie strălucitoare denumită în mod obișnuit o stea căzătoare. Majoritatea meteorilor s-au dezintegrat înainte de a ajunge pe Pământ. Cei câțiva care lovesc suprafața Pământului se numesc meteoriți.