Ploaie de stele căzătoare în această noapte. De la ce oră pot fi observați meteorii
În fiecare an în perioada cuprinsă între 2 octombrie – 7 noiembrie este activ curentul meteoric Orionide și va ajunge la intensitate maximă în acest an în noaptea de 21 spre 22 octombrie când se vor putea observa până la 15 – 20 meteori pe oră.
Numele meteorilor din acest curent meteoric este dat după direcția din care par să radieze meteorii, care este aproape de constelația Orion. Orionidele reprezintă particule de praf lăsate în urmă de cometa Halley, acestea ard în atmosfera Pământului lăsând pe cer o dâră luminoasă numită meteor, stea căzătoare, explică cei de la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”.
Meteorii curentului meteoric Orionide sunt cunoscuți pentru strălucirea dar și pentru viteza lor. Acești meteori sunt rapizi, intrând cu 66 km/s în atmosfera terestră.
Apariția meteorilor curentului meteoric Orionide fiind explicată prin faptul că Pământul trece prin resturile lăsate în urmă de faimoasa cometă Halley.
Planeta noastră trece prin acestea de două ori pe an: în luna mai formând curentul meteoric Eta Aquaride și în luna octombrie curentul meteoric Orionide.
Pentru a observa meteorii nu aveți nevoie de instrumentele astronomice, observațiile asupra meteorilor se fac cu ochiul liber și cel mai important, căutați zone cu un cer lipsit de poluarea luminoasă.
Meteorii pot fi observați după ora 23:00, atunci când răsare radiantul (constelația Orion).