Plimbată printre azile, tratată cu indiferență. Ce înseamnă să fii bătrân bolnav la Satu Mare
Doar bătrân și bolnav să fii în sistemul de sănătate din Satu Mare! O femeie de 69 de ani a fost plimbată, din neatenție, de la un azil la altul după un AVC, iar peste două luni, după ce a avut, din nou, nevoie de medici, să fie tratată cu indiferență și să rămână și fără diagnostic.
Povestea este relatată de nepoata acesteia, scârbită de modul în care sistemul de sănătate din Satu Mare înțelege să se preocupe de bătrânii noștri bolnavi și vulnerabili.
Totul a început în vara acestui an, când sătmăreanca în vârstă de 69 de ani a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a rămas cu o semiparalizie. Internată la un azil, șoferii de pe ambulanță nu au fost atenți, așa că pacienta, diagnosticată și cu Alzheimer, a fost plimbată aiurea până când s-a găsit azilul „potrivit”, dar asta doar după sesizările făcute de familie.
În seara zilei de vineri, sătmăreanca a ajuns din nou la spital, după ce personalul medical a constatat că nu poate să vorbească și are probleme de deglutiție.
Întrebați, după analizele CT, care este diagnosticul, medici au spus că nu știu, iar pacienta a rămas internată pe secția de Neurologie.
După trei zile, medicii au informat familia că i-au făcut testul covid, în cazul în care imposibilitatea de a mânca ar fi legată de o eventuală infecție.
Iar asta nu e tot, pe lângă plimbările printre azile și lipsa unui diagnostic clar, nici personalul medical nu s-a arătat dispus să se comporte decent cu pacienta care, având în vedere bolile de care suferă, are nevoie de mai multă îngrijire.
„Cât vă mai trebui să stăm până vom ști ce are, dacă, poate, a mai făcut vreun AVC… sau e altă cauză… Să nu ne spună nimeni nimic … mi se pare de-a dreptul inuman”, povestește nepoata sătmărencei. „Doamne … ce sistem…îmi e silă”.
Nu este pentru prima dată când sătmărenii reclamă modul în care cadrele medicale se raportează la pacienții vârstnici, în special cei care au suferit accidente vasculare sau cei care au fost diagnosticați cu demență. Cel mai adesea, aparținătorii reclamă lipsa de profesionalism, dar și lipsa de empatie a infirmierelor, asistentelor și medicilor, atunci câned vine vorba de bătrânii noștri.
Eroii din linia intai… hai sa le mai dam un spor pentru risc de munca, pt ca s-ar putea sa treaca pisica neagra prin fata ambulantei, fereasca sfantu’ musai dat un spor pt asta pt ca nu-i de joaca cu ghinionu’
View Comment