Plată informală sau șpagă în spitale?! Ce spun unii medici și asistente
Șpaga din sistemul sanitar nu este o problemă a sindicatelor, ci a Guvernului, avertizează cei de la Federația „Solidaritatea sanitară”. Sindicatul subliniază că medicii români plecați în străinătate nu sunt acuzați nici de condiționarea actului medical în funcție de banii primiți și nici de primirea de plăți informale, deci problema este una a sistemului de sănătate din România.
Federația „Solidaritatea sanitară” a reacționat în urma dezbaterilor publice în care se vorbește despre șpagă sau „plăți informale” în spitalele din țară. Reprezentanții cadrelor medicale avertizează că nu a susținut și nu susține practica plăților informale din sistemul sanitar, încurajând respectarea normelor deontologice de către membrii săi de sindicat. În plus, spun medicii afiliați, un astfel de comportament este incompatibil cu cel de salariat în mediul public.
„Federația „Solidaritatea Sanitară” nu a susținut și nu susține practica plăților informale din sistemul sanitar, încurajând respectarea normelor deontologice de către membrii săi de sindicat. De asemenea, Federația „Solidaritatea Sanitară” respinge în mod categoric condiționarea actului medical, această practică fiind incompatibilă cu calitatea de salariat în sistemul public de sănătate,” se arată într-un comunicat al Federației.
Federația mai subliniază și faptul că sindicatele nu au atribuții de control și sancționare a membrilor pe care îi reprezintă. Sindicatele trebuie să apere drepturile mambrilor săi, iar chestiunea rezolvării problemei șpăgii sau a plăților informale stă în mâna Guvernului.
„De asemenea, considerăm că încercarea de-a aduce în discuție necesitatea implicării sindicatelor în problema „șpăgilor din sănătate” dovedește eșecul instituțiilor din sectorul sanitar abilitate legal în acest domeniu, începând cu diferitele comitete și comisii create la nivelul unităților ca parte a unor strategii de luptă și continuând cu diferitele autorități din subordinea MS,” mai spun reprezentanții cadrelor medicale.
Medicii plecați în Occident nu acceptă șpagă, arată studiile Federației
Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că impactul negativ cel mai mare atât asupra pacienților cât și asupra salariaților îl are corupția dezvoltată în jurul gestionării fondurilor publice din sănătate.
Problema șpăgilor sau a plăților informale are două dimensiuni, mai spun sindicaliștii. O parte se referă la deontologia profesională a unor angajați, iar alta la subfinanțarea sistemului de sănătate. Astfel, pacienți și aparținători plătesc banii pentru a avea acces la resursele limitate ale sistemului.
„Reforma finanțării sistemului public de sănătate, astfel încât pacienții să nu mai fie puși în astfel de situații, diminuând astfel și presiunea asupra salariaților,” spun sindicaliștii.
Cercetarea făcută de Federație arată că medicii români care profesează în străinătate nu sunt acuzați de acceptarea unor plăți informale. În concluzie, spun sindicaliștii, problema șpăgii pare să fie una legată de modul în care este gestionat sistemul.
„Cercetările desfășurate de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” au sugerat absența problemei plăților informale în cazul salariaților din sistemul sanitar românesc care ajung să lucreze în sistemele de sănătate occidentale. Cu alte cuvinte, în cazul profesioniștilor din sistemul de sănătate românesc care migrează pentru muncă în sistemele de sănătate din alte state UE (în special) nu există reclamații privind practica plăților informale sau condiționarea actului medical în acele sisteme de sănătate. În aceste condiții este evident că problema „șpăgilor din sănătate” nu este una a salariaților din sănătate (dacă ar fi așa ei ar continua o astfel de practică oriunde s-ar duce), ci a modului în care este structurat sistemul,” mai spun sindicaliștii.
O altă solicitare este cea legată de necesitatea unor studii științifice cu privire la amploarea fenomenului. Federația spune că soluții pentru problemele legate de șpăgi nu pot fi găsite decât dacă există dovezi științifice cu privire la fenomen și nu „dovezi anectodice”.
Citește și:
Asistente medicale, scârbite de pacient. Caz concret la Satu Mare
„Se purta cu mine ca și cu un animal”. Mărturie din Spitalul Județean după măririle de salarii
Pacienții din Satu Mare, fără drepturi