Planurile maghiarilor care au cumpărat Hotelul Dacia. Vor întâlnire cu prefectul Filip
PresaSM a intrat în posesia unor informații potrivit cărora urmează să se demareze procedura de reabilitare a Hotelului Dacia. Tranzacția de cumpărare a fost încheiată definitiv. Și asta după ce firma de audit financiar a dat undă verde, iar cei de la Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, noul proprietar, au virat și diferența de 30% din suma tranzacției.
Încheiată tranzacția, proprietarii maghiari au luat legătura telefonic cu autoritățile române, manifestându-și intenția de a începe cât mai rapid reabilitarea clădirii monument istoric. Mai mult, au solicitat o întâlnire cu prefectul Darius Filip și cu directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național, Zamfir Danciu. Și asta pentru a cunoaște legislația din România și pentru a o respecta întru totul.
”Am contactat telefonic de două ori reprezentanții noului proprietar, care au fost foarte amabili. Ne-au spus că tranzacția a fost încheiată și că ei sunt noii proprietari. Ne-au spus că vor să se întâlnească cu prefectul și cu mine, pentru a le prezenta legislația românească, astfel încât să o poată respecta în momentul în care vor începe lucrările. Noi îi așteptăm cât mai repede în municipiul Satu Mare”, a declarat – pentru PresaSM – directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național, Zamfir Danciu.
Se pare că cei din conducerea companiei Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, cu sediul în Budapesta (Ungaria) au bătut palma cu foștii acționari ai Hotelului Dacia. Vorbim aici despre Beniamin Ţânţaş (50,5%), Felicia Piuian (36,9%) şi Silviu Valentin Sumlas (12,5%), potrivit ONRC.
Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari. În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti-Oaş – Vasile Ţânţaş, care a plătit 1,7 milioane de euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.