Ping-pong cu dosarul morții lui Andras, strivit de o placă de beton. Părinții, acuzați de ucidere din culpă
Părinții unui copil (Andras Bisi, 7 ani) strivit de o placă de beton în urma unui accident teribil în Tășnad au ajuns să fie puși sub acuzare pentru cuidere din culpă, deși tocmai ei s-au luptat ca ancheta să continue după ce dosarul a fost clasat de două ori.
Acum, la mai bine de trei ani de la începerea cercetărilor și după ce a fost clasat de două ori, dosarul morții lui Andras Bisi, un băiețel de 7 ani, din Tășnad, județul Satu Mare, care a fost strivit de o placă de beton, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Măsura a fost decisă printr-o ordonanță din 8 decembrie, la cererea Parchetului Carei și după ce părinții copilului au cerut urgentarea soluționării cazului, informează BihorJust.
Nimic nu poate fi mai greu pentru un părinte decât să își îngroape propriul copil. Despre adevărul crud al acestei afirmații pot depune mărturie părinții unui băiețel de 7 ani din județul Satu Mare, care și-a pierdut viața în urmă cu trei ani, strivit sub o placă de beton.
De atunci, oamenii își caută dreptatea și cer ca proprietarul terenului pe care s-a produs tragedia să răspundă pentru cele întâmplate. Deși cazul a fost clasat de două ori, părinții au cerut și au obținut de fiecare redeschiderea anchetei. Doar că ultima dată s-au trezit ei înșiși în postura de cercetați, acuzați că tragedia s-ar fi produs din cauza neglijenței lor.
În schimb, proprietarul terenului, care nu a considerat necesar să asigure locul unde erau depozitate plăcile de beton ori să îl semnalizeze, se consideră nevinovat și nu a fost inculpat. Asta chiar dacă prim-procurorul Parchetului Județean Satu Mare arăta că bărbatul trebuia și putea să prevadă că depozitarea de plăci de beton pe terenul său, la care însă aveau acces neîngrădit şi copii, ar putea avea ca rezultat producerea unui accident.
BihorJust vă prezintă detaliile acestui caz al cărui deznodământ este încă departe.
În seara de 22 iunie 2019, polițiștii din Tășnad, județul Satu Mare, primeau un telefon de la medicul de gardă de la spitalul din oraș, prin care erau anunțați că un băiețel de doar 7 ani, Andras Bisi, fusese adus de urgență la camera de gardă, dar era deja mort.
Ancheta declanșată în cazul decesului copilului a stabilit că, în după-amiaza acelei zilei, Andraș îl chemase la joacă pe un verișor de aceeași vârstă. Cei doi s-au dus pe un teren aflat aproape de casă, unde erau depozitate plăci de beton, legate pe niște paleți, ce urmau să fie folosite pentru construirea unui gard împrejmuitor. La un moment dat, în timp ce se jucau cu monede pe care le rostogoleau pe marginea plăcilor de beton, Andras a scăpat un bănuț sub un palet.
”În momentul în care minorul a împins una dintre plăci pentru a recupera banul, acesta a căzut peste copil, ținându-l captiv. Prietenul său a încercat să ridice placa de beton (…), însă acesta era prea grea”, a relatat prim-procurorul Parchetului pe pe lângă Judecătoria Carei, Robert Sebastian Meszaros, în răspunsul la o solicitare adresată de BihorJust.
Speriat și văzând că Andras nu răspunde, prietenul său a fugit acasă, dar acolo nu a găsit pe nimeni căruia să-i spună ce s-a petrecut. Procurorii spun că a trecut timp îndelungat până copilul a plecat spre locuința verișorului său, dar nici acolo nu a găsit pe cineva acasă.
”După ce a așteptat și aici o perioadă de timp (aproximativ o jumătate de oră – n.n.), pe o bancă, s-a hotărât să meargă la bunica lui B.A. (Bisi Andras – n.n.). Ajuns aici, i-a spus acesteia cele întâmplate, astfel că ea i-a alarmat pe ceilalți”, a explicat prim-procurorul Robert Meszaros.
Tatăl și unchiul lui Andras au fugit spre locul unde băiețelul fusese prins sub placa de beton și l-au scos de acolo. L-au dus de urgență la spitalul din Tășnad, dar era prea târziu: copilul era deja mort. În mână avea bănuțul pe care încercase să-l recupereze moartea.
”Potrivit constatărilor medicilor legiști, B.A. a murit din cauza unei asfixii mecanice prin comprimare toracelui și abdomenului între două planuri dure”, au aflat procurorii din Carei.
Irina Bisi, mama lui Andras a precizat în fața anchetatorilor că, de obicei, copilul îi spunea când pleca de acasă, la joacă. Însă, în ziua fatidică, după ce a udat niște flori alături de cel mic, a intrat în casă să se schimbe, iar când a revenit a constatat că fiul ei nu e în curte. Femeia l-a căutat prin vecini până seara târziu, când a fost anunțată că băiatul a avut un accident.
La rândul său, Andras Bisi, tatăl băiatului, a declarat că l-a văzut pe copil alături de mama sa, în curte, și s-a dus să se odihnească. N-a auzit nimic care să-i dea de bănuit, iar după trei ore a fost anunțat de fiul cel mare că băiețelul este prins sub o placă de beton. A fugit într-un suflet spre locul indicat și l-a scos pe copil afară, însă acesta era deja mort.
Părinții lui Andras au explicat că ei, ca adulți, își dădeau seama că terenul pe care se aflau plăcile de beton este proprietate privată, dar un copil nu.
Contactat de BihorJust, proprietarul terenului, Tiberiu Kovacs, a povestit că în luna iunie a anului 2019 lucra la ridicarea unui gard în interiorul terenului său, la aproape 10 metri de linia de proprietate, aproape de atelierul auto pe care îl deține. El susține că plăcile de beton necesare au fost aduse cu camionul și, legate cu cordeline, așa cum au fost aduse din depozit, au fost puse orizontal pe paleți, la nivelul solului, neavând o înălțime mai mare de o jumătate de metru.
Ancheta a început pentru infracțiunea de omor, dar încadrarea a fost schimbată, în septembrie 2019, în ucidere din culpă, cercetările fiind preluate de Parchetul Carei.
Însă, deși tocmai ei au fost cei care au cerut continuarea anchetei și lămurirea împrejurărilor în care copilul lor a murit, în luna iunie a acestui an, procurorii din Carei au decis ca părinții lui Andras să fie cercetați pentru ucidere din culpă.
”În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de B.A. și B.I.E. (părinții copilului – n.n.) pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută de art. 192 alin. 2 C. pen., urmând ca organele de cercetare penală să înainteze procurorului de caz o propunere, conform Codului de procedură penală”, a transmis prim-procurorul Parchetului Carei, Robert Sebastian Meszaros.