Petrecere în Oaș. Sâmbra Oilor se organizează anul acesta! După doi ani de pauză
Cea mai mare sărbătoare câmpenească din județul Satu Mare – Sâmbra Oilor – ajunsă la cea de-a 64-a ediție, se va organiza în acest an în data de 8 mai pe dealul de la Huta Certeze, în Țara Oașului.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare urmează să definitiveze programul în următoarea perioadă. Dar este sigur că vor participa toate ansamblurile folclorice din județul Satu Mare, reprezentând toate zonele folclorice.
Cea mai cunoscută dintre toate ”sâmbrele” din Oaș este fără îndoială ”Sâmbra Oilor” de pe dealul Huta Certeze și Moișeni, ce se desfăşoară an de an, la începutul lunii mai şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai.
„Sâmbra Oilor” este cel mai cunoscut și îndrăgit ritual străvechi din Ţara Oaşului. Autorităţile comuniste nu au reuşit să cooperativizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să-și lucreze pământurile lor, păstrându-și cu sfințenie, tradiţiile.
Termenul „sâmbră” semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să păzească oile pe timpul păşunatului.
La începutul lunii mai, toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvântate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor, gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, după care urmează petrecerea.