Pesta porcină, verificată cu purceluși la Satu Mare
Ministrul Agriculturii a anunțat că la Satu Mare nu doar că s-au închis focare de pestă, ci s-a trecut la faza a doua, cea de instalare a purceilor santinelă.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că în Bihor și Satu Mare autoritățile au trecut la faza a doua și au instalat purceii santinelă. Măsura de securitate este menită pentru a verifica eventualele cazuri de recidivă.
„În acest moment, numărul de focare s-a redus. Sunt judeţe întregi unde boala nu a mai recidivat, iar la Bihor şi Satu Mare am trecut în etapa a doua, să vedem dacă recidivează boala, cu instalarea purceilor santinelă. Trebuie să urmărim măsurile de securitate pentru a preveni situaţii deosebite, aşa cum am avut”, a spus ministrul Agriculturii, în cadrul unui forum de specialitate.
La ultima comunicare publică, ANSVSA anunța închiderea a cinci focare la Satu Mare. Alte șapte erau atunci în curs de închidere, potrivit datelor comunicate PresaSM de către DSVSA Satu Mare.
Purceii santinelă sunt plasați în gospodăriile afectat și sunt monitorizați tip de 45 de zile pentru a se verifica dacă a dispărut pericolul de îmbolnăvire.
Autoritățile au intrat în alertă pe pe 31 iulie 2017, când a fost raportat primul caz de pestă porcină la Satu Mare. A fost și prima raportare la nivel național.
În județul Satu Mare au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploataţii afectate. Valoarea despăgubirilor se ridică la 56.490 de lei.
La începutul lunii octombrie, Pesta Porcină Africană evolua în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 980 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 80 de cazuri la mistreţi.
În total, la nivel național au fost eliminaţi 343.662 de porci afectaţi de boală.