PERICOL. În doi ani nu vor mai exista porci mistreți în județul Satu Mare
Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuța, a precizat, cu subiect și predicat, că dacă instituțiile abilitate ale statului român nu vor permite proceduri suplimentare pentru vânarea mistreților, din cauza pestei porcine aceste animale vor dispărea din județ în doi ani! Dumuța a recomandat să se ia modelul altor state din vestul Europei, unde autoritățile locale au primit mână liberă în luarea unor măsuri radicale.
”Nu prea găsim cadavrele. Statistic, la un cadavru găsit mai sunt nouă pe care nu le putem găsi. Avem o sută de mistreți morți (circa 900 care nu au fost găsiți, potrivit calculelor DSVSA, n.red.). Vă spun că în doi ani de zile vom face poze să vedem mistreții”, a spus Domuța, citat de PresaSM.
Șeful Asociației de Vânătoare ”Valea Bercului” Tășnad, Balogh Sandor, a confirmat scenariul sumbru făcut de Nicolae Dumuța, precizând că ecarisarea pădurilor va fi imposibilă, devenind o bombă ecologică.
”Problema va fi că dacă va crește temperatura externă nu o să găsești oameni cu care să mergi să aduni (cadavrele, n.red). Fiindcă sunt locuri inaccesibile. Am ajuns să tragem animale de 180 de kilograme cu tractorul, cu cablul de 50 de metri, fiindcă nu te poți apropia de el. Deci, efectiv zona forestieră este greu accesibilă. O să vedem corbii sus pe cer, că se învârt, doar așa o să vedem unde sunt cadavrele. Dar nu vom putea ajunge la ele. La un moment dat atât este de luxuriantă vegetația încât nu mai intră nimeni în anumite zone. Nici nu porți forța omul”, a spus Balogh, citat de PresaSM.
Subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, s-a declarat ceva mai optimist, punându-și speranța în identificarea unui posibil vaccin. Mai ales că specialiștii DVSA Satu Mare au găsit anticorpii pestei porcine africane.
”Noi ne-am achitat de toate obligațiile legale și am gestionat situația cum am știut mai bine. (…) Prioritatea noastră este să protejăm fermele din județul Satu Mare. Multe firme și-au luat deja măsuri de precauție pentru împiedicarea pătrunderii virusului în aceste exploatații. După ce ați găsit anticorpii, poate că se va găsi vreun vaccin ca pe viitor aceste probleme să fie eradicate. Eu nu văd chiar așa de neagră situația, cum ați prezentat-o dumneavoastră”, a spus subprefectul.