Pensiile speciale, eliminate de parlamentari. Cine sunt cei vizați
Deputații au adoptat astăzi proiectul care îi lasă fără indemnizaţii de lux pe foştii parlamentari, magistraţi şi pe funcţionarii publici cu statut special. În mai multe instanțe din țară sunt în derulare proteste, inclusiv la Satu Mare.
Cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, deputații au votat proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, titrează Digi24.
Peste 9000 de foști magistrați, grefieri, diplomați, piloți, parlamentari și angajați ai Curții de Conturi încasează, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensii speciale.
Practic, 11 categorii de bugetari rămân fără pensii speciale. Este vorba despre indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor, pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, cele ale foștilor președinți ai României, indemnizațiile pentru limită de vârstă ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene și pensiile de serviciu ale judecătorilor CCR.
Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, pentru judecători și procurori, pensia medie este de peste 18.500 de lei, în timp ce personalul diplomatic și consular are o pensie medie de 5.538 lei. Funcționarii și parlamentarii au pensii medii de 4.547 lei, iar personalul aeronautic civil, o pensie medie de peste 10.000 lei. Pentru cei de la Curtea de Conturi pensia medie e de 7.800 lei, iar personalul auxiliar de la instanțe beneficiază de o pensie medie de 4.439 lei.
Asta pe lângă cei peste 150.000 de foști militari, angajați ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete care beneficiază de astfel de pensii de serviciu, dar care nu sunt vizați de proiectul aflat pe masa Parlamentului.
Eliminarea pensiilor speciale este în schimb valabilă doar pentru viitor, un lucru criticat de politicienii care își doreau ca legea să aibă o altă formă.
În plus, USR și ALDE au atras atenția asupra faptului că, în forma sa actuală, proiectul ar putea pica la Curtea Constituțională.
Legea mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.
fara rautate….. sa-mi explice si mie cineva: de ce este indreptatit un gerfier sa primeasca pensie speciala. Ce face special? Da, probabil are raspundere, serviciul nu e usor, prentru care se are un salar frumos de min. 6-7000 lei + plus se pensioneaza la 50 de ani.
View CommentPensiile speciale șanț o aberație ele afectează bugetul și șanț descrimiñatorii si exagerate trebuie eliminate altfel vom suferii ancontinuu.
View Comment