Patru centre de evaluare a pacienților COVID-19 în județ. Două vor fi în municipiul Satu Mare
Satu Mare va avea patru centre de evaluare a pacienților COVID-19. Este vorba despre centrele care vor oferi ajutor medical pacienților cu forme ușoare și moderate de boală și care, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sănătății, ar trebui să ajute la decongestionarea Unităților de Primiri Urgențe și a spitalelor în cel de-al cincilea val al pandemiei.
Ca măsură de noutate, ministrul Sănătății a anunțat că în valul 5 al pandemiei, la nivelul județelor vor fi create centre de evaluare a pacienților cu COVID-19. Astfel, vor exista 230 centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții SARS-CoV-2 la nivel național, dintre acestea patru vor fi la Satu Mare.
Două dintre centre vor fi în municipiul Satu Mare, iar în Carei și Negrești-Oaș va funcționa câte un centru, tot în cadrul unităților medicale.
Centrele ar trebui să scadă presiunea de pe Unitățile de Primiri Urgențe, dar și să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu COVID-19, dar care au dezvoltat forme ușoare sau medii ale bolii.
Accesul la centre se va face pe bază de programare, astfel încât să fie evitate situațiile în care pacienții așteptă cu orele la cozi interminabile.
Centrele de evaluare sunt menite să scadă presiunea pe unitățile de primire a urgențelor în valul V al pandemiei, dar și presiunea asupra capacității de spitalizare, în condițiile în care se prevăd numere record de infectări, au precizat autoritățile centrale atunci când și-au anunțat intenția.
Ministerul Sănătății va fi cel care va publica o „hartă” cu toate cele 230 centre care vor fi înființate în întreaga țară. Tot acolo vor fi disponibile și numerele de telefon pentru programări.
Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.
Serviciile medicale vor fi decontate prin Casele de Asigurări, a precizat astăzi Ministerul Sănătății.
“Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scădea presiunea pe unitățile sanitare”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.